
Nová studie z McMaster University upozorňuje na potenciální škodlivé účinky chemických přísad v ultra-zpracovaných potravinách na střevní zdraví. Tyto látky mohou narušovat mikrobiom, stěnu střev a imunitu, čímž vyvolávají nutnost dalších výzkumů a politických změn.
Nová studie upozorňuje na potenciální škodlivé účinky chemických přísad v potravinách na zdraví střev. Výzkumníci z McMaster University v Kanadě ve své rekapitulaci literatury zjistili, že chemické přísady, které se běžně vyskytují v ultra-zpracovaných potravinách, mohou ovlivňovat gastrointestinální trakt. Tyto přísady mění střevní mikrobiom, redukují vrstvu střevního hlenu, narušují funkci střevní bariéry a mohou vyvolávat abnormální imunitní reakce. Výsledky tedy ukazují na potřebu hlubšího prozkoumání těchto přísad na experimentální, epidemiologické a klinické úrovni.
Studie, publikovaná v prestižním časopise 'The FASEB Journal', shrnuje literaturu na toto téma a navrhuje nutnost dalších klinických studií, které by zhodnotily potenciální dopady na lidské zdraví, zejména u osob s zánětlivými onemocněními střev. Přičemž výzkumníci zároveň naznačují potřebu politiky, která by lidem umožnila lépe se rozhodovat při výběru potravin.
Přídavné látky slouží k prodloužení trvanlivosti potravin a nápojů nebo k jejich zatraktivnění pro spotřebitele. Tyto látky však nemají žádnou vnitřní nutriční hodnotu a mohou dokonce poškodit trávicí trakt. Používání potravinových přísad roste stejně jako prevalence gastrointestinálních poruch, které jsou často spojovány s environmentálními faktory, včetně přísad. Profesor Waliul Khan a jeho tým na základě studií na zvířatech dospěli k tomu, že řada umělých barviv a sladidel, jako jsou azobarviva, mohou zhoršovat střevní záněty, měnit střevní permeabilitu a narušovat střevní mikroflóru u laboratorních zvířat.
Většina dostupných studií je ale založena na modelech na zvířatech, což zdůrazňuje potřebu dalších studií zaměřených na lidi, aby byly lépe posouzeny možné účinky potravinových přísad na zdraví lidského trávicího traktu. Výzkumníci se rovněž domnívají, že je třeba zkoumat vliv přísad v potravinách ve vzájemných kombinacích, jak jsou běžně konzumovány, spíše než izolovaně.
S ohledem na stávající důkazy však výzkumníci doporučují úvahy o změně politiky. Pozitivní je, že americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv a Evropský úřad pro bezpečnost potravin již znovu přehodnocují používání potravinových přísad. Jedním z návrhů je, aby výrobci potravin uváděli na etiketách množství každé přísady, což by spotřebitelům umožnilo lépe sledovat jejich konzumaci. Dále by mohly být na etiketách zahrnuty varovné štítky, podobně jako v Evropské unii.