Změna senátních obvodů selhala o jeden hlas

Změna senátních obvodů selhala o jeden hlas
Senát nepodpořil přesun obcí z Liberecka do obvodu Liberec. Přestože pozměňovací návrh měl podporu osmi obcí a kraje, chyběl jediný hlas k úspěchu. Další možnost změny není pravděpodobná minimálně dalších 12 let.

Minulý týden se zdálo, že obce z Liberecka získají dlouho žádanou změnu, která by je přesunula z senátního obvodu Česká Lípa do obvodu Liberec. Senátor Michael Canov doufal v úspěch jeho pozměňovacího návrhu, který byl podpořen téměř jednomyslně osmi obcemi, zastupitelstvem Libereckého kraje a legendou Senátu Přemyslem Sobotkou. Ovšem senátor Zdeněk Nytra, předseda největšího senátorského klubu ODS a TOP 09, se rozhodl nepodpořit změnu. Hlavní argumenty proti spočívaly v tom, že by v obvodu Liberec došlo k velkému nárůstu voličů a že by poslanecká sněmovna mohla pozměňovací návrh stěží schválit.

V důsledku těchto názorovýchrozporů chyběl nakonec k úspěchu pozměňovacího návrhu pouze jeden hlas. Starosta Chrastavy, který se zasazoval o změnu, argumenty senátora Nytry vyvrátil, ale nakonec zůstala situace nezměněna a obce z Liberecka zůstanou částí obvodu Česká Lípa.

Senátor Michael Canov svouprohru přijal s politováním a omluvil se všem občanům dotčených obcí. Podle něj totiž další pokus o změnu nebude možný minimálně dalších dvanáct let. Navíc jakýkoliv další návrh na změnu by musel splnit podmínku snižování průměrného počtu voličů, což při připojení osmi obcí do obvodu Liberec není pravděpodobné.

Senátor Jiří Vosecký, zástupce obvodu Česká Lípa, zatím svůj postoj k situaci nekomentoval. Plánuje však koncem března navštívit všechny osm obcí a seznámit se s jejich starosty a problémy. Kromě probírané změny obvodů bude na programu také další spolupráce a možnosti řešení problémů občanů.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!