Zelené autobusy opět vyjíždí na Šumavu

Zelené autobusy opět vyjíždí na Šumavu
Rada Plzeňského kraje opět schválila uzavření smlouvy na zajištění autobusové dopravy tzv. Zelených autobusů se správou Národního parku Šumava pro období 27. 5. – 1. 10. 2023.

 Tento projekt byl původně řízen Správou NP Šumava a Plzeňský kraj jej spolufinancoval. Po vzájemné dohodě však kraj obsluhu území v roce 2021 převzal s tím, že Správa NP Šumava se bude podílet na financování. Obecně projekt tzv. Zelených autobusů je realizován od roku 1996.

„Model financování počítá s tím, že Správa Národního parku Šumava poskytne kraji příspěvek ve výši 350 tisíc korun k zajištění spojů veřejné linkové dopravy na trasách Špičák – Kvilda a Horská Kvilda – Bučina. Výhodou je, že u těchto autobusových linek je uplatňován tarif IDPK,“ podotkl náměstek hejtmana pro oblast dopravy Pavel Čížek s tím, že se na provozu tzv. Zelených autobusů podílejí také obce Kvilda, Horská Kvilda, Prášily, Srní, Modrava a Železná Ruda, které přispívají dotací v souhrnné výši 150 tisíc korun.

Jde o linky 430 979 Železná Ruda-Prášily-Modrava, 430 980 Horská Kvilda-Kvilda-Kvilda, Bučina a 431 974 Sušice-Kašperské Hory-Srní-Modrava-Kvilda.

„Plzeňský kraj pro zajištění dobré dopravní dostupnosti Šumavy a na podporu turistiky a cykloturistiky v této horské oblasti zajistil i přímé spoje z Plzně na Modravu a Kvildu,“ připomněl náměstek P. Čížek závěrem. Jde o spoje 440423 Plzeň-Klatovy-Modrava (max. 22 kol), 440462 Plzeň-Sušice-Kvilda (max. 22 kol).

ilustrační foto

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!