Ze zubních kartáčků a prázdných obalů se v depu tvoří umění

Ze zubních kartáčků a prázdných obalů se v depu tvoří umění
Má plast. Jak název napovídá, chystaná třetí letošní výstava v DEPO2015 se zaměří na recyklaci. Pozoruhodné předměty vyrobené z recyklovaného plastu, vtipná i vkusná díla zahraničních a českých designerů mají za cíl představit plast jako surovinu, ze které se díky recyklaci může zrodit umění a zajímavý nový design. Organizátoři do sběru materiálu na výstavu zapojují i veřejnost. Za donesený plast slibují vstupenku na výstavu zdarma.

„Plast je dnes všudypřítomný materiál, najdete ho bohužel i na místech, kam lidská noha nikdy nevkročila. Cesta plastové lahve z regálu supermarketu doprostřed oceánu nebo na pláž za polárním kruhem ukazuje, jako moc se musíme zajímat o toto téma, materiál a odpad, který z něj vzniká. Na výstavě v DEPO2015 chceme ukázat, jak recyklovaný plast hýbe světem umění, designu a jaká inovativní řešení vznikají v hlavách a mladých designérů a sociálních inovátorů. Jsem moc rád, že se nám pro výstavu podařilo získat ikonu tohoto tématu, židli Sea Chair od londýnského Studio Swine ,“ vysvětluje programový ředitel Jiří Sulženko.

Interaktivní výstava začne v polovině října, již nyní ale mohou lidé do depa nosit čistý plast k její přípravě. Organizátoři upřednostňují tvrdší plasty typu víčka od PET lahví, obaly od čisticích prostředků, kečupu, polystyren, plastové nádobí a kelímky, kousky lega či zubní kartáčky. Sběrné místo je na recepci DEPO2015 otevřené každý den, v týdnu od 11 do 19 h, o víkendu mezi 10 a 18 h. Za plný pytel čistého plastu slibují volnou vstupenku na chystanou výstavu, za igelitku s víčky od PET lahví si dárce odnese rovnou permanentku na 10 vstupů.

Už ve čtvrtek 18. srpna můžou fanoušci recyklování přijít do Olympijského parku v Plzni za Plazou a donést vyřazené zubní kartáčky značky Curaprox, které jsou vyrobené z kvalitního plastu. V mobilním recyklátoru od Holanďana Davea Hakkense si pak vlastnoručně vyzkouší jejich přerod v opětovně užitečný produkt, a sice držáček na pomůcky zubní hygieny.

Na výstavě Má Plast v DEPO2015 budou od podzimu diváci moci obdivovat instalace od více než desítky umělců. Mezi známá jména patří Veronika Richterová a její PETart, Plzeňané poznají také práci sochaře Benedikta Tolara v podobě série grilovaných a jinak deformovaných odpadkových košů. V zahraničí svým aktivistickým uměním proslulé Studio Swine (UK) do Plzně zapůjčí na moři vyráběné stoličky, které vznikají přímo na rybářských lodích lisováním plastů zachycených jako odpad v sítích. Další britský umělec pro firmu Adidas navrhl originální boty, vyrobené rovněž z vyhozených plastů. Zastoupený bude také moderní „plastový design“ z Německa, Holandska, Japonska či Islandu.

Výstava však nebude jen pasivně zobrazovat kreativní využití plastu. Hlavním smyslem interaktivní expozice je přitáhnout pozornost k tématu lokální recyklace a omezení spotřeby plastu. „V Evropě se jen 30 % plastového odpadu zrecykluje, 40 % se spálí a 30 % končí na skládce. My chceme dát lidem možnost vlastnoručně recyklovat a vymýšlet zajímavý design. K tomu nám poslouží náš vlastní recyklátor plastu, který jsme si v depu vyrobili podle vzoru nizozemského umělce Davea Hakkense. Prostřednictvím zážitku chceme veřejnost zapojit a inspirovat lidi ke změně jejich vztahu k plastu,“ dodává Jiří Sulženko.

Má Plast bude v depu k vidění od 12. října do konce ledna příštího roku, sběr plastů od veřejnosti trvá až do února. Generálním partnerem výstavy je společnost EKOKOM, dalšími partnery firma Curaprox a pražská přehlídka Designblok.

Více na www.depo2015.cz.

Štítky: výstavaplast

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!