Zdražování v Moravskoslezském kraji: nahoru půjde cena za energie, vodu i odpadky

Zdražování v Moravskoslezském kraji: nahoru půjde cena za energie, vodu i odpadky
Ať vás ekonomie zajímá nebo ne, inflace se v novém roce 2022 dotkne všech domácností. Jak to bude vypadat u nás v Moravskoslezském kraji? Kolik zaplatíte za energie? Stoupat bude cena za vodu a hlavně vývoz odpadu.

Ceny energií

Ceny za energii a plyn se odvíjí podle toho, od jakého dodavatele elektřinu a plyn odebíráte. Dodavatelů energií je na trhu víc než dost, pokud nejste se současnou cenou spokojeni, můžete přejít k jiné energetické společnosti. Mezi dodavatele patří například:

  • Centropol

  • Dobrá energie

  • E.ON

  • Innogy

  • MND

  • Skupina ČEZ

Na trhu je ale i spousty dalších poskytovatelů, ceny jejich služeb si můžete na internetu během pár minut porovnat i vy.

V poslední době jste také jistě zaznamenali téma krachování energetických společností. V případě, že váš dodavatel nepatří mezi silné a stabilní dodavatele, zvažte přechod ke stabilnější společnosti, jako je například ČEZ nebo Innogy. Menší společnosti totiž zdražují více než velké distribuční společnosti, nebo rovnou krachují a vy jste rázem bez elektřiny úplně.

Tipy, jak ušetřit za elektřinu a plyn

Za elektřinu můžete ušetřit nejen přechodem k levnějšímu dodavateli, ale i svým vlastním přičiněním. A nemusíte kvůli tomu přestat topit, svítit nebo používat všechny elektrospotřebiče. Teplé a útulné domácnosti se dá dosáhnout hravě.

  • Vybírejte úsporné elektrospotřebiče už v obchodě, poznáte je podle energetických štítků. Nejúspornější jsou spotřebiče z kategorie A, energeticky nejnáročnější naopak ty z kategorie D.

  • Snažte se v domácnosti teplo udržovat a netopit pánu bohu do oken. S tím vám může pomoci i kvalitní zateplení domu.

  • Úsporně můžete také prát vaše oblečení. Pokud potřebujete oblečení pouze přeprat, stačí prát při 800 otáčkách. Tím nejen, že spotřebujete méně elektřiny, ale také se šetrně zachováte ke svému oblečení.

  • Nenechávejte nabíječku v zásuvce. I když zrovna nenabíjíte, nabíječka stále spotřebovává malé množství energie.

  • Uspořit můžete také v kuchyni. Věděli jste, že při vaření bez pokličky spotřebujete až čtyřnásobné množství energie?

  • Zhasínejte.

Ceny vodného a stočného

V Moravskoslezském kraji je hlavním dodavatelem vody společnost SmVak, která dodává vodu do domácností do Frýdku-Místku, Karviné, Nového Jičína, Opavy, Ostravy, Hlučína, Studénky a jejich okolí. Zásobuje vodou také některá města v Olomouckém kraji a příhraničním Polsku.

Celkem je pitná voda společností SmVak dodávána orientačně 730 000 obyvatelům. Ti si budou muset za vodu v roce 2022 připlatit až o 5,5 %. Zhruba o 10 korun měsíčně si připlatí i odběratelé pitné vody od společnosti VaK Bruntál. Radovat se mohou obyvatelé města Krnov, zákazníci Krnovských vodopádů a kanalizací, u kterých nedošlo k nárůstu ceny.

Tipy, jak ušetřit za vodu

I za vodu ale můžete ušetřit. Je třeba jen začít více kontrolovat svou spotřebu. Pomoci vám může také systém na zachycování dešťové vody, který můžete využít například při zalévání zahrady.

  • Zkraťte své sprchování, nenechávejte téct vodu při čištění zubů nebo při šamponování vlasů.

  • Perte ekologicky, zapínejte pračku, jen když je plná.

  • Používejte myčku na nádobí, nenechávejte téct vodu při mytí nádobí v ruce, napouštějte si dřez

  • Pořiďte si na zahradu sud pro záchyt dešťové vody

  • Pokud zútulňujete své bydlení květinami, při čekání na teplou vodu zachyťte studenou vodu do konvice, z které budete květiny zalévat

Nejvíce vody v domácnosti člověk spotřebuje na osobní hygienu. Až 600 litrů vody měsíčně můžete ušetřit, pokud zkrátíte své sprchování. Kontrolujte také, zda vám neprotéká toaleta.

Zdražení odpadu: Třinec, Bohumín a Bruntál

V Třinci, Bohumíně a Bruntále se bude navyšovat také poplatek za svoz komunálního odpadu. Od nového roku obyvatelé Třince zaplatí o 220 korun ročně více. Bruntálští budou muset sáhnout do peněženky ještě o něco hlouběji, tam se poplatek zvyšuje na 990 korun, což je o 350 korun více než doposud.

Ceny za svoz komunálního odpadu se nemění v Ostravě, Havířově, Karviné ani ve Frýdku-Místku.

Autor textu: Alena Mrvíková

Foto:

https://unsplash.com/photos/yETqkLnhsUI
https://www.pexels.com/cs-cz/foto/ruce-zavod-hrnec-zalevani-8989415/

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!