Zbrusu nová Kia Sportage – průkopnické SUV

Zbrusu nová Kia Sportage – průkopnické SUV
Společnost KIA Europe dne 1.9.2021 odhalila specifické evropské provedení modelu Sportage, jehož propracovaná konstrukce má ambice nastolit nová měřítka v evropském segmentu SUV.

Spojuje elegantní a současně atletické moderní ztvárnění exteriéru s nejmodernějším luxusním interiérem, který zaujme širokým integrovaným displejem se zakřiveným povrchem, zprostředkujícím ty nejnovější technologie v oblasti konektivity. Uvedení na český trh je naplánováno na začátek roku 2022.

Evropské provedení Sportage je postaveno na nové architektuře a těží z výhod špičkového konstrukčního programu, jehož výsledkem je mj. optimální rozvor a ideální rozměry i proporce pro evropské cesty. Výsledkem pečlivého přístupu je SUV dokonale naplňující požadavky evropských majitelů s poukazem na každodenní praktičnost a využitelnost. Progresivní přizpůsobení karoserie na míru zákazníkům se rovněž odrazilov podstatném nárůstu prostoru pro zavazadla i v oblasti hlavy a nohou vč. největší nabídky místa pro nohy zadních pasažérů v dané třídě.

Pro požitek z dynamické jízdy a atraktivní jízdní schopnosti pro evropské cesty se v nové Sportage poprvé představuje hned několik mimořádně pokrokových technologických novinek. Nová generace elektronicky řízeného systému odpružení (ESC) díky plynulé regulaci tlumičů v reálném čase zprostředkuje optimální pohodlí a špičkovou úroveň bezpečnosti za všech situací. Systém Terrain Mode dodává nové Sportage mimořádné jízdní schopnosti za náročnějších podmínek (např. sníh, bahno a písek), a dovoluje tak majiteli vozu provozovat i řadu dobrodružnějších volnočasových aktivit.

Nová Sportage krom toho razí cestu na poli bezpečnosti, kde ruku v ruce s dobrou pasivní bezpečností nabízí řadu high-tech systémů aktivní bezpečnosti „DriveWise“ – včetně světově proslulé sestavy vyspělých systémů Kia na podporu řízení (ADAS).

Rafinovanou podobu karoserie rozvlňují utažené ostré křivky, které vyvolávají nezvyklé napětí ve stylistickém ztvárnění. Čisté a zároveň sportovně působící plochy se snoubí s komplikovanou grafikou, dodávající SUV při pohledu zvenčí dynamický a suverénní postoj. Nová Sportage při pohledu zpředu přichází s precizní a komplikovanou podobou designu vč. propracovaného směrového rastru černé mřížky chladiče, roztažené napříč celou přídí vozidla. Technická grafika spojuje klíčové prvky přední partie nové Sportage s markantním vzhledem. Maska chladiče propojuje moderní formu typické „tygří masky“ Kia s markantními futuristickými LED světly denního svícení ve tvaru bumerangu, která zase tvoří robustní ohraničení nápadných maticových LED světlometů systému inteligentního předního osvětlení. Boční profil nové Sportage zůstává věrný tradičním rysům SUV s napnutými křivkami napříč čistými a současně kultivovanými plochami karoserie, které hladce spojují všechny protikladné objemy dohromady ve prospěch strhujícího celkového vzhledu. Další historickou novinkou v rámci nové modelové řady Sportage pro Evropu je na přání dodávaná černá střecha, která pomáhá akcentovat sportovní profil a současně poukazuje na dynamické ztvárnění zadního C-sloupku. Dále chromová okenní čára stoupající k zádi nové Sportage tvoří harmonickou křivku se zadním spoilerem, který opět poukazuje na sportovní původ tohoto vozu. Nová Sportage v závislosti na výbavové linii a provedení vyjíždí na 17, 18, nebo (na vrcholu řady) 19" kolech s možností volit ze šesti různých designů litých kol, barev a povrchových úprav.

Interiér nové Sportage si hraje s výrazným charakterem, jemnými kvalitami a pokrokovými technologiemi, jejichž prostřednictvím formuje řidičsky zaměřený prostor, pyšnící se navýsost moderním vyvedením. V pečlivě navržené kabině se snoubí průlomové technologie s luxusními prvky, prémiovými materiály a moderním stylem.

Středobodem moderní kabiny nové Sportage je líbivě vymodelovaný integrovaný displej se zakřivením včetně dotykové plochy a jemných detailů dynamicky tvarovaných výdechů ventilace. Zakřivený displej je protažen napříč přední částí kabiny, které tak dodává působivou šířku i hloubku.

Ergonomicky vyvedený středový panel s optimálním umístěním z hlediska řidiče i předního spolujezdce poskytuje praktický úložný prostor, funkci pro nastavení systému ovládání, držáky na nápoje a spínače s měkkým povrchem – ty jsou umístěny na vyvýšeném profilu vedle kruhového voliče systému elektronického řazení. Přihrádka pro dobíjení mobilních zařízení disponuje funkcí vysokorychlostního bezdrátového nabíjení o výkonu 15 W.

Zavazadelník nabízí objem 591 litrů (dle metodiky VDA). Kvůli co nejvyšší praktičnosti jsou zadní sedadla dělená a sklopná v poměru 40:20:40 s možností zvětšit nákladový prostor až na 1780 litrů.

Uvedení nové Sportage na trh bude doprovázet ucelená nabídka výkonných, agilních a hospodárných pohonů vč. nejmodernější hybridní elektrické technologie, jakož i čistých spalovacích motorů (benzínových a naftových) nejnovější generace. Sportage v provedení PHEV používá oceňovaný motor 1,6 litru T-GDi z produkce Kia, 66,9kW trakční elektromotor s permanentními magnety a lithium-iont polymerový akumulátor o kapacitě 13,8 kWh. Celkový systémový výkon v tomto případě činí 265 koní, přičemž samotný spalovací motor dosahuje maxima výkonu 180 k.

Oceňovanou jednotku 1,6 litru T-GDi 180 k s výhodou využívá i hybridní varianta nové Sportage. Hybridní verze je vybavena trakčním elektromotorem 44,2 kW s permanentními magnety a lithium-iont polymerovým akumulátorem o kapacitě 1,49 kWh. Celkový systémový výkon Sportage HEV činí 230 k. Modelová nabídka nové Sportage zahrnuje i nový spalovací motor 1,6 litru T-GDi s mild-hybridním systémem pohonu (MHEV), jenž napomáhá snižovat emise a optimalizovat spotřebu paliva. Jednotka spojuje nižší spotřebu s dynamickými jízdními schopnostmi, které vycházejí z výkonového maxima 150 nebo 180 koní. Čtyřválcová jednotka dosahuje nižší spotřeby prostřednictvím optimalizace procesu spalování, technologií chlazení a klíčových opatření ke snížení třecích sil vč. vyspělého systému tepelného managementu a kuličkových ložisek s nízkým třením. Společně s uvedením nové evropské Sportage na trh se bude nabízet hospodárná naftová jednotka 1,6 litru s nízkými emisemi a maximem výkonu 115 nebo 136 koní. Čistý diesel s aktivním systémem selektivní katalytické redukce (katalyzátorem SCR) se chlubí sníženými emisemi polutantů jako např. oxidů dusíku (NOx) a pevných částic. Čistý naftový model ve výkonové variantě 136 k je k dispozici s technologií MHEV, která ještě více přispívá ke snížení emisí i spotřeby nové evropské Sportage.

Jednotka 1,6 litru T-GDi spolupracuje s dvouspojkovou automatickou převodovkou se sedmi stupni (7DCT); v nabídce je i šestistupňová manuální převodovka (MT) a pro verze s mild-hybridní technologií je k dispozici inteligentní manuální převodovka (iMT). Naftová provedení 1,6 litru – s přídavnou mild-hybridní technologií lze kombinovat buďto se šestistupňovou inteligentní manuální převodovkou (iMT), nebo automatem 7DCT, a bez přídavné mild-hybridní technologie pouze s manuální převodovkou (MT).

Všechna evropská provedení Sportage jsou standardně vybavena vlastní technologií vypínání motoru „Idle Stop & Go“ (ISG), zajišťující vypínání motoru stojícího vozidla ve prospěch dalšího reálného snížení spotřeby paliva i emisí. 

Jelikož jednou z priorit vývoje byla bezpečnost, Sportage páté generace se řadí k nejbezpečnějším vozidlům ve své třídě.

Pod elegantním exteriérem ukrývá nová Sportage zesílenou a současně lehkou strukturu karoserie s vysokou torzní tuhostí. Nová Sportage používá nejrůznější bezpečnostní prvky a zádržné systémy vč. airbagu řidiče, airbagu předního spolujezdce, bočních hlavových airbagů, středového bočního airbagu pro přední sedadla a spodních bočních airbagů.

Nové evropské provedení modelu Sportage se poprvé představilo v rámci živě přenášené digitální premiéry ve středu 1. září 2021 na kanálech Kia.

Zbrusu nová evropská Sportage – vč. průkopnického plug-in hybridního provedení – se fyzicky představí ve světové premiéře na prvním ročníku autosalonu IAA Mobility. Návštěvníci mnichovského autosalonu IAA Mobility (7. - 12. září 2021) naleznou stánek Kia na náměstí Odeonsplatz.

TIP REDAKCE: Jak ušetřit při nákupu vozů značky KIA ?

Pokud si chcete pořídit auto značky KIA za nižší cenu, doporučujeme vám navštívit tyto stránky:

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!