Zástupci Fakulty zdravotnických studií vám na akcích řeknou, jak jste na tom se zdravím

Zástupci Fakulty zdravotnických studií vám na akcích řeknou, jak jste na tom se zdravím
Velmi aktivně vstupuje do nového akademického roku Fakulta zdravotnických studií Západočeské univerzity v Plzni (FZS ZČU). V následujících týdnech se podílí na pořádání čtyř akcí určených pro širokou veřejnost.

Fakulta tak potvrzuje, že je živou součástí života města i celého regionu.

„Díky našim pracovníkům a studentům návštěvníci akcí zjistí, jak jsou na tom se svým zdravím. Podporujeme zdravý životní styl a zároveň propagujeme mimořádně zajímavou a prospěšnou práci zdravotníků, jichž je na trhu stále chronický nedostatek,“ říká děkanka Fakulty zdravotnických studií Ilona Mauritzová. Lidé budou mít příležitost dozvědět se více o svém aktuálním fyzickém vyladění i o práci profesionálů z jednotlivých zdravotnických oborů.

Fakulta zdravotnických studií se již tradičně zapojí do Dnů vědy a techniky, které se v Plzni konají v termínu od 8. do 9. září 2017. „Ve stánku FZS a Fakultního centra zdraví budeme měřit tlak či ostrost zraku. Budoucí záchranáři předvedou, jak se provádí kardiopulmonální resuscitace a první pomoc. Pomocí přístroje InBody 370 změříme zájemcům tělesné složení a vysvětlíme, co naměřené hodnoty znamenají,“ představuje lákadla z oblasti zdravotnictví děkanka. Odborníci z katedry rehabilitačních oborů dále předvedou měření biopotenciálů a tělesné kondice, na kterém spolupracují s katedrou informatiky a výpočetní techniky Fakulty aplikovaných věd ZČU. V expozici návštěvníci uvidí rovněž anatomické modely lidského těla.

Druhou avizovanou akcí je Sportovně zábavní den na atletickém stadionu v Plzni ve Vejprnické ulici konající se v sobotu 16. září 2017. Zájemci budou moci opět využít přístroj na měření tělesného složení i další zajímavé zdravotnické a rehabilitační pomůcky. Přístroj PodoCam například znázorní zatížení plosky nohou a postavení paty. Algometr zase změří tlakový práh a toleranci bolesti pacienta.

Nejen děti si mohou vyzkoušet i další balanční pomůcky a plošiny.

V Mezigeneračním a dobrovolnickém centru Totem se 20. září 2017 od 9 do 12 hodin koná akce s názvem Cesty ke zdraví. Nebude zde chybět přednáška o zdravém životním stylu a prevenci stresu, měření krevního tlaku, tělesné hmotnosti a BMI, ukázka ortopedických a protetických pomůcek, ukázka nordic walking holí a manipulace s nimi, Senior Fitness Test – 6 krátkých testů fyzické zdatnosti a poradenství v problematice sociálních služeb.

Měření tělesných parametrů a vyzkoušení specializovaných přístrojů nabídne Fakulta zdravotnických studií ZČU i 1. října na Škoda Fit – půlmaratonu, jenž startuje přímo z náměstí Republiky v Plzni.
„Těšíme se, že na všech zmíněných akcích budou návštěvníci naše služby hojně využívat, rádi jim zodpovíme dotazy týkající se jejich zdraví a přípravy na zaměstnání ve zdravotnictví. Podporujeme propojení fakulty s životem ve městě i v celém regionu,“ uzavírá děkanka Ilona Mauritzová.


Přehled akcí, na jejichž konání se podílí Fakulta zdravotnických studií ZČU

8. – 9. 9. 2017 Dny vědy a techniky, Plzeň
16. 9. 2017 Sportovně zábavní den na atletickém stadionu, Vejprnická ulice, Plzeň
20. 9. 2017 Cesty ke zdraví, Mezigenerační a dobrovolnickém centrum Totem, Kaznějovská ulice, Plzeň
1. 10. 2017  Škoda Fit - půlmaraton, náměstí Republiky


Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!