Začíná platit povinnost testování zaměstnanců. Ministr Síkela rozeslal podnikatelům podrobný návod

Začíná platit povinnost testování zaměstnanců. Ministr Síkela rozeslal podnikatelům podrobný návod
Od pondělí 17. ledna 2022 začalo povinné testování zaměstnanců.

Týká se všech bez výjimky – tedy i těch, kteří jsou očkováni. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela prostřednictvím datových schránek rozeslal podnikatelům vysvětlení pravidel testování formou otázek a odpovědí.

„Moc dobře si uvědomuji, jak je pro podnikatele současná situace obtížná. Proto jsme připravili návod ve formě otázek a odpovědí, který usnadní orientaci v pravidlech testování,“ uvádí ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela v dopise, který podnikatelům rozeslal.

Povinné testování se týká všech státních úředníků, zaměstnanců ve firmách, živnostníků i jednatelů společností bez výjimky, tedy i těch, kteří jsou očkováni. Testovat se musí i ti, kteří již absolvovali očkování třetí dávkou, tzv. boosterem.

Otázky a odpovědi, které připravilo Ministerstvo průmyslu a obchodu, jsou v příloze TZ. K dispozici jsou také na webu MPO https://www.mpo.cz/cz/rozcestnik/pro-media/tiskove-zpravy/pravidla-testovani-zamestnancu-od-pondeli-17--ledna-2022--265318/, průběžně budou doplňovány a aktualizovány.

Další návody usnadňující nově zaváděné povinné testování ve firmách připravilo Ministerstvo zdravotnictví. Také tyto materiály jsou v příloze TZ. Dotazy zodpoví operátoři na celostátní lince Ministerstva průmyslu a obchodu pro podnikatele 1212, a to každý všední den od 8 do 16 hodin. Poradí i operátoři na lince Ministerstva zdravotnictví 1221, která funguje každý den včetně víkendů od 8 do 19 hodin.

Rozeslání dopisu podnikatelům připravilo MPO ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví, Ministerstvem vnitra, Chytrou karanténou a Národní agenturou pro komunikační a informační technologie.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!