Wonkův most v Pardubicích v rekonstrukci

Wonkův most v Pardubicích v rekonstrukci
Po opravě mostu Pavla Wonky v Pardubicích budou cyklisté moci jezdit po chodnících i speciálně vyznačených pruzích vedle vozidel. Toto kompromisní řešení však přináší otazníky a komplikace pro řidiče i cyklisty. Oprava mostu začne v únoru 2024.

Rekonstrukce mostu Pavla Wonky v Pardubicích přinese zajímavé řešení pro cyklisty: po dokončení oprav budou moci jezdit nejen po chodnících, ale i po pruzích vedle vozidel. Město Pardubice, Pardubický kraj a správa silnic se shodují na tom, že se jedná o kompromisní řešení, které není ideální, ale v dané situaci jej považují za nejlepší možnost.

Základní myšlenkou projektu je zvětšit pravomoce cyklistů tak, že budou mít ke svému výlučnému užívání speciálně vyznačené pruhy široké 1,25 metru. Tato novinka však přinese několik otazníků a komplikací, které mohou znevýhodnit obě skupiny uživatelů mostu - řidiče i cyklisty.

První problém spočívá v tom, že pruhy pro cyklisty budou mít minimálně možnou šířku, což ztíží jízdu v různých částech mostu, zejména při náhlých změnách počasí. Druhá potíž se týká rozšíření vozovky pro pět pruhů na mostě o 2,5 metru, což může vytvořit další problémy pro řidiče.

V neposlední řadě, i když cyklisté získají vlastní pruhy, mohou nadále jezdit po chodnících, což nepřinese změnu pro chodce a jejich komfort. Tato situace může vést k pocitu frustrace na obou stranách.

V rámci hledání řešení byly zvažovány různé varianty, ovšem jedno z nejzajímavějších návrhů, které spočívalo v rozšíření chodníků a vytvoření samostatných pruhů pro chodce a cyklisty, bylo z technických důvodů zamítnuto. I přesto se hledá nadále optimální řešení, které by uspokojilo obě strany - řidiče i cyklisty.

Někteří odborníci navrhují snížení počtu jízdních pruhů pro automobilovou dopravu po otevření severovýchodního obchvatu města a poskytnutí většího prostoru pro cyklisty. Zatím však město, kraj a správa silnic neplánují žádné změny před zahájením prací na mostě.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!