Výstava české divadelní fotografie v Paříži

Výstava české divadelní fotografie v Paříži
Ve čtvrtek 4. listopadu byla zahájena výstava současné divadelní fotografie Obrazy v pohybu: Zmrazit okamžik / Vyprávět příběh, kterou v rámci fotografického festivalu PhotoSaintGermain 2021 spolupořádají Institut umění – Divadelní ústav a České centrum v Paříži.

Výstava koncipovaná do šesti tematických bloků (pohyb, veřejný prostor, portrét, loutka, estetizovaný obraz, zákulisí) na základě tematické spřízněnosti komparuje aktuální trendy žánru s několika fragmenty díla významných osobností české divadelní fotografie napříč 20. a 21. stoletím. Vystavené exponáty byly součástí posledních dvou ročníků soutěžní Přehlídky divadelní fotografie (2018 a 2020), historické artefakty se nacházejí v soukromých sbírkách autorů a ve sbírkách a fondech IDU. 

„Kolekci vystavených fotografií jsme s kolegyní Annou Hejmovou vybíraly z celkového počtu 1971 fotografií zaslaných do obou ročníků soutěžní Přehlídky divadelní fotografie. Díky tomu jsou v Českém centru v Paříži vystaveny i fotografie, které porota nevybrala. Dostaly tak druhou šanci. Při opětovném podrobném procházení i výběru historických fotografií jsme si znovu uvědomily, jak významným fenoménem divadelní fotografie je a jak ji stále není věnována adekvátní pozornost. Proto nás těší, že můžeme českou divadelní fotografii prezentovat právě v rámci festivalu PhotoSaintGermain.” doplňuje ke konceptu výstavy jedna z kurátorek Denisa Šťastná.

Návštěvníkům je prostřednictvím vybraných exponátů zprostředkovaný průřez aktuálními trendy žánrů a porovnává jej s fragmenty díla významných osobností české divadelní fotografie napříč 20. a 21. stoletím.

Výstava se koná v prostoru Českého centra Paříž na adrese 18 Rue Bonaparte, 75006 Paříž a bude zde umístěna až do 13. ledna 2022.

V rámci doprovodného programu se dnes od 19:00 uskuteční komentovaná prohlídka s kurátorkami výstavy a Artist talk s fotografem Viktorem Kronbauerem.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!