Vláda rozšířila výčet subjektů, které budou mít nárok na strop cen energií

Vláda rozšířila výčet subjektů, které budou mít nárok na strop cen energií
Nárok na zastropování cen energií budou mít nově sportovní organizace, veřejní zadavatelé, kulturní organizace a státní, krajské či obecní podniky.

Platit bude na celou jejich spotřebu. Vláda dále zrušila hranici maximálního odběru plynu pro malé a střední podniky, na které bude strop ceny plynu platit. Strop se tedy bude vztahovat na všechny malé a střední podniky bez ohledu na roční odběr plynu.

Vláda aktualizovala nařízení, které stanovuje zastropování cen energií. Pro malé a střední podniky již není stanovena horní hranice roční spotřeby, na nižší ceny tak dosáhne více podniků. Platit pro ně bude 80 % zastropování z jejich nejvyšší spotřeby za posledních pět let.

„Zrušili jsme horní hranici spotřeby plynu pro malé a střední podniky s tím, že jim zastropujeme 80 % z jejich nejvyšší spotřeby za posledních pět let. Díky tomu budou mít podniky s vyšší spotřebou, například sklárny, sportovní organizace a státní podniky, také energie za přijatelnější ceny,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela. Tyto subjekty budou mít povinnost předložit čestné prohlášení. „Chceme vyjít vstříc některým sklárnám či pekárnám, které sice odpovídají definici malého a středního podniku, ale spotřebu plynu mají vyšší než 4200 MWh ročně,“ dodává ministr Síkela.

Platí, že subjekty připojené na hladinu nízkého napětí elektřiny a ty s ročním odběrem plynu do 630 MWh budou mít nárok na strop cen automaticky. Strop cen se bude vztahovat také na malé a střední podniky (MSP), které jsou připojeny na hladině vysokého a velmi vysokého napětí. Ty budou muset svému dodavateli předložit čestné prohlášení, které je ke stažení na webu www.energiezamene.cz. Podobně to je u plynu – nárok na zastropované ceny mají MSP s ročním odběrem nad 630 MWh, budou ale také muset odevzdat čestné prohlášení.

Nárok na zastropované ceny bude mít sportovní organizace, která není obchodní korporací, a je zapsaná v rejstříku sportovních organizací podle zákona o podpoře sportu. Poskytovatelé kulturních služeb jsou uvedeni zde: https://www.statistikakultury.cz/poskytovatele-kulturnich-sluzeb/.

Zastropování cen bude platit po celý rok 2023 s tím, že nařízení umožní toto období případně prodloužit.

Cena za dodávku elektřiny se stanoví ve výši 5 korun za kWh bez DPH, tedy 6,05 korun za kWh s DPH. Stálý měsíční plat za dodávku elektřiny, tedy poplatek za odběrné místo bez ohledu na spotřebu, bude 130 korun za měsíc. U plynu bude cenový strop zaveden ve výši 2,50 korun za KWh, tedy 3,025 korun za KWh s DPH. Stálý měsíční plat za dodávku plynu bude stejný jako u elektřiny.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!