Vařiče, rukavice a další vybavení pro bezdomovce. Plzeň zafinancuje nákup

Vařiče, rukavice a další vybavení pro bezdomovce. Plzeň zafinancuje nákup
Plzeň poskytne dvěma organizacím individuální dotace na zajištění pomoci pro osoby bez přístřeší především na nadcházející mrazivé dny.

Celkem 112 tisíc korun si rozdělí Středisko křesťanské pomoci Plzeň (32 tisíc korun) a Diecézní charita Plzeň (80 tisíc korun).

Středisko křesťanské pomoci Plzeň požádalo o podporu na program Ohřej vodu! „Pracovníkům terénního programu se na základě zpětných vazeb od uživatelů služby terénního programu potvrdilo, že možnost uvaření a požití teplého jídla je mezi klienty brána jako jedna ze základních potřeb. Pomocí vařičů na tuhý podpalovač se tato základní lidská potřeba dá snadno uspokojit. Kromě toho může teplé jídlo a nápoj zároveň předcházet různým zdravotním problémům a zlepšovat psychický stav klientů,“ vysvětlil David Šlouf, radní pro oblast ekonomickou, bytovou, sociální začleňování a nakládání s majetkem města.

V zimním období budou klientům služby vydávány vařiče na tuhý líh a následně poskytován tuhý podpalovač. Vařiče budou poskytnuty maximálně 50 klientům vzhledem k jejich zakoupenému množství.

„S přicházejícími mrazy je také důležité myslet na riziko umrznutí. Toto riziko lze eliminovat poskytnutím zateplených stanů (iglou), které klienty ochrání před případnými mrazy. Vytipovaným klientům bude poskytnut zateplený stan, který budou moci využívat v zimním období. Poskytování iglou začalo na začátku prosince,“ doplnil David Šlouf.

Projekt bude realizován na území města Plzně především po dobu mrazů na přelomu roku 2021 a 2022.

Diecézní charita Plzeň z příspěvku města zajistí humanitární pomoc lidem bez domova zejména pro zimní měsíce. „Nakoupí se zejména spací pytle, rukavice, teplé ponožky a boty pro bezpečné překlenutí zimního období pro osoby žijící na ulici,“ upřesnil David Šlouf a dodal: „S přibývajícím počtem osob bez přístřeší na území města Plzně již není charita schopna pokrýt celkovou potřebu z darů do humanitárního skladu, ani z vlastních zdrojů.“

Finanční prostředky jsou poskytnuty z rozpočtu Odboru dostupného bydlení a sociálního začleňování Magistrátu města Plzně.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!