V sobotu 14. listopadu bude Světový den diabetu

V sobotu 14. listopadu bude Světový den diabetu
Diabetes je pro svůj vysoký výskyt v populaci a závislost na negativních jevech současného způsobu života pokládán za civilizační onemocnění. K jeho vzniku totiž ve většině případů přispívá život ve stresu, nadměrný příjem energie, nevhodné složení potravy a nedostatek pohybu.

Nevhodný životní styl může uspíšit vznik diabetu!

Diabetes je pokládán za civilizační onemocnění, k jehož vzniku ve většině případů přispívá život ve stresu, nadměrný příjem energie, nevhodné složení potravy a nedostatek pohybu. Pouze asi u 8 % diabetiků se onemocnění rozvine na základě vrozených genetických dispozic nebo nějaké druhotné příčiny (např. postižení slinivky břišní, po užívání některých léků aj.).

Základní příčinou cukrovky je neschopnost organismu produkovat nebo efektivně využívat životně důležitý hormon inzulin, který je zodpovědný za přeměnu stravy v energii. Základní úlohou inzulinu je "vychytávat" cukr z krve a předávat ho životně důležitým orgánům a tkáním.

Užitečné glukometry a testovací proužky

Pro měření cukru v krvi diabetikům doporučujeme nejmodernější model glukometru OPTIUM NEOvčetně USB kabelu pro přenos naměřených dat do PC. Jde o přístroj určený k měření glykémie a ketolátek. Podle výše naměřené glykémie a na základě předchozích zkušeností musí lékař nebo pacient odhadnout a případně upravit množství léků nebo inzulinu.

Pokud používáte glukometry XCEED, FreeSTYLE a NEO, tak vám doporučujeme bezkalibrační testovací proužky OPTIUM v ekonomickém balení 10 proužků. Pro testování ketolátek (acetonu) v krvi doporučujeme Ketonové proužky, které jsou vhodné nejenom pro humánní medicínu, ale také pro veterináře.

Pro pacienty, kteří se musí měřit několikrát denně, nabízíme ekonomicky výhodné balení 100 kusů: Glykemiové testovací proužky LITE za příznivou cenu.

Diabetikům rozhodně doporučujeme navštívit stránku GLUKOMETRY a prohlédnout si nabídku potřebných přístrojů a testovacích proužků.

Zdravá výživa je základem prevence a léčby cukrovky!

Hlavním tématem letošního Světového dne diabetu je zdravá výživa. Ta je jedním ze základních kamenů v prevenci a léčbě diabetu. Správně zvolená dietní opatření významně přispívají k omezení následků tohoto onemocnění.

Mezi základní pravidla racionální výživy patří:

  • pestrá strava s dostatkem všech základních živin, minerálů a vitaminů
  • pravidelnost v jídle (3-5x denně)
  • dostatečný příjem tekutin (1,5 – 2,0 l denně či dle individuálních potřeb)
  • omezení příjmu alkoholu (nejlépe úplná abstinence)
  • dostatek ovoce, zeleniny, vlákniny (nejvíce vlákniny se nachází v ovoci, zelenině, luštěninách, celozrnných výrobcích, bramborách)
  • omezení příjmu živočišných tuků v potravě, obecně tučných potravin – tučných sýrů, uzenin, smažených jídel a druhotně zpracovaného masa, jako jsou uzeniny, paštiky, sekaná nebo hamburgery.

Racionální strava je v kombinaci se správným užíváním léků a dodržováním režimových opatření zásadně důležitá pro prevenci komplikací diabetu a pro potlačení rozvoje dalších souvisejících onemocnění. Pacienti se mohou s důvěrou obrátit na lékáře, kteří jim rádi poradí nejen s vhodným jídelníčkem, ale také s kombinací stravy a užíváním léků, vysvětlí také důležitá preventivní opatření proti rozvoji komplikací diabetu.

Zdroj dat: ČESKÁ LÉKÁRNICKÁ KOMORA (http://www.lekarnici.cz/) a e-shop www.szo.cz

Přejeme Vám pevné zdraví!

Společnost KRÁSNÝ - zdravotnická technika s.r.o

Přidejte se k nám na FACEBOOK a navštivte náš e-shop www.szo.cz.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!