V nemocnicích rychle roste počet covidových pacientů

V nemocnicích rychle roste počet covidových pacientů
V nemocnicích ve vlastnictví Plzeňského kraje v posledních dnech rychle narůstá počet pacientů, kteří se léčí z onemocnění covid. V nemocnicích akutní péče (Domažlice, Klatovy, Stod a Rokycany) bylo v pátek ráno hospitalizováno 43 covidových pacientů.

Z nichž sedm bylo na lůžkách intenzivní péče. Ještě na počátku měsíce to byla méně než polovina (20 / 3).  Ve FN Plzeň bylo včera hospitalizováno 93 covidových pacientů. Nárůst počtu nemocných zrychlil v uplynulém týdnu a očekává se i v následujících dnech.

„Akutní nemocnice Skupiny NPK proto dál navyšují počet lůžek pro covidové pacienty. Koncem tohoto týdne budou v každé zřízeny minimálně dvě covidové lůžkové stanice a na nich bude víc než 100 standardních covidových lůžek. Část bude vybavena kyslíkem (HFNO). Další lůžka jsou zejména v Klatovské a Domažlické nemocnici vyčleněna na pracovištích intenzivní péče,“ popisuje šéf nemocnic Plzeňského kraje Jaroslav Šíma s tím, že rozšíření covidové péče má od tohoto týdne poprvé v současné vlně pandemie za následek i částečné omezení elektivní operativy. „Není to zatím plošné. V každé nemocnici je ta situace trochu jiná. Dotčené pacienty nemocnice kontaktují aktivně samy a domlouvají s nimi další postup. Není třeba do nemocnic volat,“ doplňuje Šíma.

Opatření Klatovské nemocnice

V souvislosti s „ostrým“ návratem pandemie zavádí Klatovská nemocnice opatření, které se týká plánovaných hospitalizačních výkonů včetně endoskopických. Od pondělí 15. listopadu bude požadovat po pacientech objednaných k takovým výkonům PCR test s negativním výsledkem ne starším než 72 hodin od odběru. Tento test bude vyžadován od všech pacientů bez ohledu na to, zda jsou očkováni nebo zda prodělali onemocnění covid v předchozích 180 dnech. "Smyslem tohoto opatření je ochrana všech pacientů, včetně těch samotných testovaných, a personálu nemocnice. Pacienty žádáme, aby si PCR testy zarezervovali včas před termínem nástupu k plánovanému zákroku či léčbě," říká mluvčí krajských nemocnic Jiří Kokoška. Víc: https://www.klatovy.nemocnicepk.cz/tiskove-zpravy/KN-k-nastupu-na-hospitalizaci-PCR-test/

Monoklonální protilátky

Po Klatovské nemocnici, která má možnost již ob března, začaly tento týden i další krajské nemocnice akutní péče (Domažlice, Rokycany, Stod) využívat k léčbě onemocnění covid aplikaci monoklonálních protilátek (MoAb). Konkrétně se jedná o přípravky Casirivimab a Imdevimab (nebo též REGN-Cov2), které tyto protilátky obsahují. Jejich aplikace může odvrátit závažný průběh onemocnění a potřebu hospitalizace. Brání totiž vstupu viru do buněk a jeho replikaci, čímž redukují potřebu hospitalizace a v konečném důsledku i riziko smrti až o 70 procent. Aplikaci indikuje nebo potvrzuje indikaci praktického lékaře vždy nemocniční koordinátor, tedy pověřený lékař nemocnice.

Katovská nemocnice už poskytla léčbu MoAb několika stovkám pacientů, nejvíce během jarní vlny, kdy jí bylo podávání monoklonálních protilátek (tehdy v přípravku Bamlanivimab) povoleno, a pak v současné vlně od druhé poloviny října. „Výsledky léčby jsou zatím velmi dobré. Podání přípravku zabrání rozšíření infekce až u 80 procent pacientů. Tito pacienti se tak vyhnout komplikovanému průběhu nemoci,“ popisuje primář interního oddělení Klatovské nemocnice Jan Vachek.

Také další nemocnice už evidují zájem pacientů. Např. Domažlická nemocnice do včerejška aplikovala přípravek 11 pacientům a další má objednané. „Z dosud léčených i objednaných se jedná nejčastěji o pacienty středního a staršího věku s lehkými respiračními příznaky a minimálně s jedním ale spíše s více chronickými onemocněními," popisuje lékařka Domažlické nemocnice Barbora Špičková.

„Preferujeme, aby pacienty k podání monoklonálních látek doporučovali nebo indikovali přímo jejich ošetřující lékaři, tedy buď praktici, nebo ambulantní specialisté, popř. lékaři klientů pobytových léčebných či sociálních zařízení, kteří své pacienty a klienty nejlépe znají. Děkujeme lékařům, že v případě vhodných pacientů postupují dle požadavků jednotlivých nemocnic,“ říká mluvčí Jiří Kokoška.

Průběh očkování, změna OČM Klatovské nemocnice

Očkovací místa nemocnic Plzeňského kraje pokračují v očkování 1., 2. i 3. dávek. Po Stodu změnilo v tomto týdnu své působiště i očkovací místo Klatovské nemocnice. Z monobloku v areálu nemocnice se 8. listopadu přestěhovalo do budovy Polikliniky B pod areálem nemocnice. „Cílem bylo oddělit tok zájemců o očkování od běžných pacientů nemocnice a zároveň zklidnit dopravu v areálu,“ připomíná ředitel nemocnice Jiří Zeithaml s tím, že se opět zvýšil zájem o očkování. Bližší info zde: https://klatovy.nemocnicepk.cz/ockovani/

Počet aplikovaných dávek vzrostl oproti začátku října až pětinásobně. Důvodem je hlavně přeočkovávání posilujícími třetími dávkami, ale také, byť v menší míře, zvýšený zájem o očkování mezi dosud neočkovanými lidmi. „Jen pro ilustraci: v prvním říjnovém týdnu bylo v kraji podáno necelých 2600 dávek očkovacích vakcín proti onemocnění covid, z toho na očkovacích místech nemocnic Plzeňského kraje zhruba osm stovek. V uplynulých sedmi dnech ale bylo v kraji podáno už víc než 14 tisíc dávek, z toho v krajských nemocnicích přes pět tisíc,“ říká mluvčí krajských nemocnic Jiří Kokoška s tím, že třetí dávky se na současné vakcinaci podílejí více než z poloviny. Menší polovinu tvoří nově očkovaní, tedy zároveň 1. a 2. dávky.

Celkem je v Plzeňském kraji naočkováno alespoň jednou dávkou již 59,1 procent obyvatel, konkrétně 349 tisíc. Z toho třetí posilující dávku má už 25,5 tisíce obyvatel (4,3 %) a zatím jednu dávku (ve dvoudávkovém schématu) má z uvedeného množství naočkovaných téměř 12 tisíc lidí.   

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!