Nejmenší a největší miminko v krajských nemocnicích dělilo 4,5 kg

Nejmenší a největší miminko v krajských nemocnicích dělilo 4,5 kg
V Nemocnicích Plzeňského kraje se v loňském roce narodilo 1638 dětí. Z nich bylo 840 holčiček a 798 kluků. V devíti případech se jednalo o dvojčata.

Největší a nejmenší miminko od sebe dělilo 4,5 kilogramů. Nejčastějšími jmény byly Eliška, Jan, Tereza, Anna, David, Václav, Tomáš, Jakub, Ema/Emma, Vojtěch a Adéla. Mezi neobvyklými jmény, v některých případech u dětí cizinců, se objevily například Zoey, Remona, Aicha, Rose, Derik, Matthew, Sally, Kira, Pietro, Noar či Lola.

Porodnice Domažlické, Klatovské a Stodské nemocnice si maminky i nadále vybírají hlavně kvůli rodinnému prostředí, individuálnímu přístupu personálu a klidnému pobytu ve velkoryse řešených pokojích, kde jsou rodičky nejvýše po dvou a mají dostatečný prostor pro sebe a své miminko. „V loňském roce jsme také na všech pokojích modernizovali koupelny,“ připomíná ředitel Domažlické nemocnice Petr Hubáček. Samozřejmostí jsou moderní porodní boxy (všechny rekonstruované nebo nově vybudované v posledních osmi letech) a jejich přímé propojení s porodními sály pro operativní vedení porodu.

Těhotné ženy oceňují také možnost předchozích prohlídek a konzultací průběhu porodu a poporodní hospitalizace například při pravidelných neformálních setkáních s vedením porodnice. Tato setkání se konají v každé z porodnic zpravidla jednou za měsíc resp. za šest týdnů, byť samozřejmě v uplynulém roce musely být kvůli epidemiologickým opatřením některé termíny zrušeny. „Ale i když se společná setkání nekonala, scházím se v případě zájmu s jednotlivými ženami i páry individuálně, abych si vyslechl jejich představy o průběhu porodu a zodpověděl veškeré dotazy,“ připomíná primář gynekologicko-porodnického oddělení ve Stodské nemocnici Jakub Mach.   

Primář klatovské gynekologie Bohumil Kuneš říká, že i porodnictví muselo reagovat na situaci ohledně pandemie koronaviru. „Nemoc a opatření se dotkly celé medicíny. I v porodnici jsme proto nastavili taková pravidla, abychom zajistili maximální bezpečnost péče především o rodičky, ale samozřejmě také o personál,“ říká lékař.

Pandemie částečně ovlivnila i počty porodů. Stodská nemocnice musela na jaře i na podzim celkem na čtyři týdny omezit provoz porodnice, aby mohla na jiných odděleních vytvořit lůžkové stanice pro infekční pacienty. Kvůli modernizacím pak byla v létě dva týdny omezená i porodnice v Domažlicích. „A zřejmě se již také projevilo, že do věku prvorodičů případně i druhorodičů dospívají populačně nejslabší ročníky 1995 až 2001,“ vysvětluje mluvčí krajských nemocnic Jiří Kokoška.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!