Brno hledá zhotovitele Domu pro Julii - stavět se začne v červenci

Brno hledá zhotovitele Domu pro Julii - stavět se začne v červenci
Brněnští radní dnes schválili zahájení výběrového řízení na zhotovitele Domu pro Julii. Dětský hospic bude sídlit v areálu na Kociánce nedaleko domova pro seniory. Brno se jako investor připojilo k projektu v loňském roce. Stavba by měla začít v červenci letošního roku a hotovo bude v říjnu 2023.

„Zhotovitel je posledním dílkem, který nám chybí, aby mohl dětský hospic Dům pro Julii vzniknout. Stavba vyroste v zahradě stávajícího domova pro seniory na Kociánce. Město Brno začalo s organizací Dům pro Julii spolupracovat v loňském roce,“ řekla primátorka města Brna Markéta Vaňková a doplnila: „Brno zajistí novostavbu hospice, který bude poté provozovat organizace Dům pro Julii. Tento projekt patří v České republice mezi velmi ojedinělé. Jsem velmi ráda, že u nás vznikne takto potřebná služba pro rodiny s nevyléčitelně nemocnými dětmi.“ 

Třípodlažní budova s vnitřním nádvořím bude zakomponována do okolní zahrady, návrh vyprojektoval architektonický ateliér Čtyřstěn. Součástí projektu jsou přípojky na inženýrské sítě, parkoviště, přístupová komunikace, chodníky a venkovní a sadové úpravy. „Hospic bude disponovat 10 samostatnými pokoji pro klienty, z nichž osm bude sloužit jako odlehčovací. Zázemí bude připraveno i pro rodiče a sourozence dětí. Zařízení bude dále nabízet širokou škálu terapeutických služeb včetně psychologické, sociální a duchovní pomoci,“ uvedl náměstek primátorky pro sociální oblast Robert Kerndl.  

„Dětská paliativní péče se na rozdíl od té pro dospělé nevěnuje pouze terminálnímu stadiu onemocnění. Se svými klienty a jejich rodinami tak sociální pracovníci a zdravotníci budou v kontaktu mnohdy dlouhá léta. Kvalitní zázemí a možnost odpočinku, kterou díky odlehčovacím lůžkům rodiny získají, jsou základem pro zvládání další péče. Součástí hospice bude i denní stacionář a nezisková organizace bude pokračovat i v terénní odlehčovací službě, kterou provozuje od roku 2019. Stavět bychom měli začít v červenci letošního roku a hotovo bude v říjnu 2023,“ doplnil 1. náměstek primátorky Petr Hladík.  

Předpokládané náklady na celý projekt jsou 182 250 000 korun bez DPH. Dotace z Integrovaného regionálního operačního programu činí 92 117 646 korun. Zbylé výlohy uhradí Brno ze svého rozpočtu. Nezisková organizace Dům pro Julii vybaví hospic veškerým inventářem nutným pro jeho činnost z darů a veřejných sbírek a bude jej také provozovat. Samotný provoz hospice bude hrazen částečně ze zdravotního pojištění, státního rozpočtu, rozpočtu Jihomoravského kraje a zdrojů města Brna. Další část pokryjí příspěvky od dárců a mecenášů, bez nichž by vznik a provoz takového zařízení nebyly možné. Odhadované provozní náklady za jeden rok jsou 12 milionů korun.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!