V čem se liší život v Praze od zbytku republiky?

V čem se liší život v Praze od zbytku republiky?
Říká se, že Praha je jiná než zbytek České republiky. Život zde má odlišná pravidla. Obyvatelé Prahy mají trochu jiný pohled na svět. Rozdíly lze nalézt napříč všemi obory lidské činnosti.

Studentský život, jak jej znáte z filmů

Že je Praha městem nejlepších vysokých škol, které obstojí i v evropské konkurenci, je obecně známé. Opomenout bychom ale neměli ani střední, základní, a dokonce i mateřské školy. Není výjimkou, že děti žijící v Praze navštěvují od útlého věku školu, ve které se mluví anglicky a vyučuje se zde moderními metodami.

Současně se do Prahy „sjíždí“ studenti z celého Česka i světa, aby se zde naučili odborným znalostem. Kromě znalostí si zde ale mohou naplno užívat studentského života. Bydlení na koleji, diskotéky, studentské oslavy, ale i sportovní vyžití. To vše studenti v Praze najdou v nefalšované podobě, jaká ve zbytku země není dostupná.

Široké pracovní uplatnění, nadprůměrné mzdy

Práci v mnoha oborech lidské činnosti lze v rámci Česka najít pouze na území Prahy. Zpravidla jde o odborná zaměstnání na nadprůměrně placených pozicích. Nezáleží přitom, zda je o lékaře, biology, právníky, ekonomy, novináře či politology.

Odborné a dobře placené pozice se obvykle nacházejí právě v Praze.

Drahá auta i tramvaje a metro – specifická dopravní situace

Praha má jeden z nejlepších systému městské hromadné dopravy na světě. I v rámci České republiky svým rozsahem jen těžko hledá konkurenci. Skvělé pokrytí celého města včetně napojení na Středočeský kraj, přijatelné ceny, čisté a moderní vozy a krátké intervaly mezi jednotlivými spoji. To vše dělá z pražské MHD atraktivní způsob dopravy, který denně využívají statisíce lidí.

Specifická je ale i osobní automobilová doprava po Praze. Víceproudé silnice nejsou ani v rámci menších měst v Česku sice výjimkou, v Praze se ale nacházejí v nesrovnatelně vyšším množství. Praha je doslova protkána velkokapacitními silničními tahy. I přesto je doprava v Praze zejména během dopravních špiček přetížena. Pokud vlastníte luxusní vůz, havarijní pojištění je v Praze vhodnou volbou.

Zboží a služby z celého světa v nejlepší kvalitě

Díky rozvinuté ekonomice, movité klientele a velkému množství turistů se v Praze nachází mnoho obchodů, restaurací a kaváren, které nabízejí zboží a služby v nejvyšší kvalitě.

Naše hlavní město je v rámci ČR jediným místem, kde se tyto podniky mohou uživit. Ostatně pomáhá tomu i fakt, že velká část obyvatel zbytku ČR jezdí do Prahy jednou za čas tzv. na nákupy.

Obyvatelé Prahy si ale tohoto komfortu mohou dopřávat po celý rok.

Foto: www.pixabay.com/photos/prague-czech-republic-tower-city-2047105/

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!