Třetina jihlavských nemá v normě cholesterol

Třetina jihlavských nemá v normě cholesterol
Pětadvacátou zastávkou červnové putovní akce Flora pro.activ byla Jihlava, kde tým prověřil zdraví celkem 153 lidí.
/uws_images/firmy/083199/clanky/tretina-jihlavskych-nema-v-norme-cholesterol/000001_h.JPG

U třetiny z nich odhalil zvýšenou hladinu cholesterolu v krvi a sedmnácti lidem doporučil rychlou návštěvu lékaře. Ke snížení cholesterolu by těmto lidem pouze režimová opatření již nestačila.
„Příjemně nás překvapilo, jak velký zájem o měření základních hodnot byl. Každý zájemce, který se nechal proměřit, měl zároveň možnost konzultovat naměřené hodnoty se zdravotní sestrou a nutričním konzultantem,“ říká Eva Kadlecová, zástupce organizátora road show.
Speciálně proškolený tým, na vybraných místech doplněný o zdravotní sestry a nutriční konzultanty, zjišťoval zájemcům množství tuku v těle, výši krevního tlaku, analyzoval složení těla pomocí InBody a měřil hladinu cholesterolu v krvi. Zejména poslední hodnota je pro zdraví člověka velmi důležitá, jelikož vysoký cholesterol je jednou z nejčastějších příčin infarktu nebo mrtvice. Srdečně -cévní onemocnění stojí v Česku každoročně za zhruba polovinou všech úmrtí.

Častěji jsou ohroženy ženy

Na onemocnění srdce a cév, která začínají obvykle právě zvýšenou hladinou cholesterolu, umírají více ženy než muži. O možnost nechat si prověřit základní hodnoty týmem Flora pro.activ projevují však častěji zájem ženy, dosud tvoří 57 % všech zájemců. Výsledek měření ukázal zvýšenou hladinu cholesterolu 39 % z nich. Mezi muži se potýká se zvýšenou hladinou cholesterolu každý třetí (33 %). Vysoká hodnota cholesterolu se zatím vyskytovala u 9 % žen a 5 % mužů.

Nasazení léků není vůbec třeba

Lidé většinou přicházejí k lékaři až ve chvíli, kdy mají konkrétní problém. To už však nezbývá nic jiného než nasadit léky. Přitom na preventivní prohlídku má člověk nárok každý druhý rok a díky včasnému podchycení problému by mnohdy stačilo jen upravit jídelníček a životní styl. Nejčastěji lékaři doporučují omezit uzeniny a extrémně sladké potraviny, dále nahradit živočišné tuky rostlinnými a zařadit více ovoce a zeleniny.
„Zvýšená hladina cholesterolu je způsobena zčásti vrozenými vlohami a zčásti vysokým příjmem cholesterolu stravou, který najdete hlavně v uzeninách a tučném mase, plnotučných mléčných výrobcích, másle, sladkém pečivu, dortech, sušenkách a pochutinách. V českém jídelníčku máme takových potravin nadbytek,“ upozorňuje Martina Vaclová z Centra preventivní kardiologie 3. IK VFN a 1. LF UK. Zároveň dodává, že ke zlepšení poměru jednotlivých druhů cholesterolu přispívá pravidelný pohyb.

Desatero boje s cholesterolem

1. Jezte pestrou a vyváženou stravu.
2. Dopřejte si více zeleniny a ovoce. Snažte se zařadit je ke každému jídlu během dne.
3. Vybírejte celozrnné výrobky, a to i chléb či těstoviny. Upřednostňujte rýži natural.
4. Volte dobré tuky – rostlinné oleje (řepkový, slunečnicový či olivový) a kvalitní margaríny a roztíratelné tuky z nich vyrobené.
5. Jezte libové maso a masné výrobky, odstraňujte viditelný tuk. Mléčné výrobky pak vybírejte se sníženým obsahem tuku. 6. Jezte více luštěnin (fazole, hrách, čočka…).
7. Omezujte sůl, raději použijte bylinky či koření. 8. Pijte čistou vodu, neslazený čaj anebo nízkoenergetické nápoje.
9. Udržujte si správnou tělesnou hmotnost (BMI v rozmezí 18,6-25 kg/m2).
10. Pravidelně se hýbejte, alespoň 30 minut každý den.

Eva Wolfová

Autor: Eva Wolfová

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!