Tipy pro rekonstrukci kuchyně: na co si dát pozor?

Tipy pro rekonstrukci kuchyně: na co si dát pozor?
Rekonstrukce kuchyně je vážná věc. Stojí totiž nemalé peníze a jste to právě vy, kdo bude v nové kuchyni po další roky vařit. Chce to proto přemýšlet nejen podle nejnovějších módních trendů, ale také prakticky a bezpečně.

Vše si pořádně naplánujte

Rekonstrukce si žádá pečlivé plánování. Věřte, že když si vše zorganizujete a rozpočítáte, budete se moci lépe připravit na finanční výdaje i časovou náročnost celého předělávání kuchyně. Hlavně výdaje nepodcenit - rozhodně je lepší rekonstrukci o pár měsíců odložit než se uchýlit ke koupi levnějších a méně kvalitních materiálů. Doporučujeme si udělat průzkum trhu, aby se vám cena za veškeré náklady lépe odhadovala. Věděli jste, že rekonstrukci kuchyně můžete financovat i prostřednictvím hypotéky na byt?

Kuchyňské zóny

Při rekonstrukci je dobré respektovat kuchyňské zóny a uspořádat si podle nich kuchyň, je to praktické. Mezi základní kuchyňské zóny patří:

  • Zóna skladování potravin
  • Zóna uložení kuchyňského nádobí
  • Zóna mytí nádobí a potravin
  • Zóna úpravy potravin

Kuchyňské zóny by měly být navrženy tak, abyste šetřili své nohy a pohyb mezi zónami byl co nejjednodušší. V posledních letech se hovoří o pracovním trojúhelníku: lednička, dřez, sporák.

Mezi těmito 3 spotřebiči by měla být cesta co nejkratší. Zároveň je v dnešní době trend oddělování kuchyňských spotřebičů, například trouby od sporáku, a tak je třeba organizaci spotřebičů a kuchyňských pomůcek, které vám ulehčí život pořádně naplánovat.

TIP: Na plánování rekonstrukce nemusíte být sami, pomoci vám mohou také odborníci z kuchyňských studií, kteří dokáží navrhnout plánek vaší nové kuchyně podle vašich představ. Pokud se necítíte ani na rekonstrukci, můžete se poohlédnout po firmách, které provádí rekonstrukci kuchyně na klíč
.

Začínejte od podlahy

Rekonstrukce by měla začínat výběrem podlahy do kuchyně. Jaká je nejlepší? Do kuchyně se musíte poohlédnout hlavně po odolných, protiskluzových podlahách, které vydrží zátěž vody, těžkých kuchyňských spotřebičů i karambolů, které se v kuchyni čas od času stávají.

Mezi vhodné podlahové krytiny do kuchyně patří například:

Vinylová podlaha

Vinylové podlahy patří dnes mezi favority do kuchyně. Jsou nenáročné na úklid i údržbu. Odolné jsou vůči mechanickému poškození, takže se nemusíte bát jezdit po domácnosti i s dětským kočárkem. Zároveň odolávají i vlhkosti, mají dobré tepelně izolační vlastnosti a jsou cenově dostupné.

Mezi jejich další výhodu patří široký výběr dekorů, takže i z estetického hlediska vypadají skvěle a jejich pokládka je velmi jednoduchá.

Dlažba

Dlažba a další keramické typy podlah jsou už takovou klasikou českých kuchyní. Jsou jednoduché na údržbu, odolné, poradí si s vlhkostí. Nevýhodou je, že studí a jde zima od nohou? To opravdu nikdo nechce.

Navíc pokud máte děti, horko těžko se jim vysvětluje, že by si s elektrickými autíčky nebo panenkami měly jít hrát jinam, aby nenastydly. Lepší je umístit pod ni podlahové topení. Tak budou vaše nohy v teple a můžete klidně vařit i spolu s malými pomocníky.

Dřevěné podlahy

Naopak dřevěné laminátové podlahy mezi favority v kuchyni nepatří. Je to hlavně proto, že nejsou odolné vůči vlhkosti a může se stát že nabobtnají a budete ji muset vyměnit. Každopádně nic není nemožné, pokud budete podlaze věnovat dostatečnou péči a ošetříte ji olejem nebo voskem.

Výběr kuchyňské linky

V kuchyni se bude pravděpodobně nacházet hodně spotřebičů - lednička, sporák, mikrovlnná trouba, myčky na nádobí, trouba a další. Alfou každé kuchyně je však kuchyňská linka, na které se odehrává příprava pokrmů.

Zvážit byste měli tvar kuchyňské linky. Mezi nejoblíbenější tvary kuchyňským linek patří lineární linka podél zdi, rohové linky ve tvaru písmene L nebo linky ve tvaru písmene U. Pokud máte dostatečně velký prostor, můžete do kuchyně umístit i ostrůvek.

Důležitým parametrem je také výška kuchyňské linky. Standardní výška je 86 cm - tento rozměr vyhovuje lidem, kteří měří okolo 170 cm. Pokud jste ale vyšší nebo nižší, určitě oceníte možnost stanovit si vlastní výšku pracovní desky.

Výška pracovní desky se stanovuje tak, že se postavíte, pokrčíte ruku v lokti do pravého úhlu a změříte vzdálenost ruky a pracovní desky - ta by měla být 10 až 15 cm.

Při plánování kuchyňské linky se zaměřte také na umístění kuchyňských skříněk. Myslete také na praktičnost, určitě časem oceníte tmavší barvy, které nějaké ty drobné nečistoty schovají snadněji než bílá lesklá dvířka.

Výběr pracovní desky

Pečlivě vybírejte i materiál pracovní desky. Oblíbenými typy jsou laminátové desky, žula, keramika nebo masivní dřevo. Každý z materiálů má své výhody a nevýhody.

Laminátová pracovní deska

Laminátové pracovní desky jsou oblíbený hlavně díky cenové dostupnosti a snadné údržbě. Navíc se setkáte s širokým výběrem vzorů a celkem jednoduše můžete laminátovou pracovní desku ladit i s obkladovou částí linky - využít totiž můžete stejnou laminátovou desku.

Nevýhodou laminátové pracovní desky je to, že nevydrží tolik jako například mramorové desky a budete tak muset laminátovou desku vyměnit o několik roků dříve. Zároveň také není nejodolnější.

Žulová pracovní deska

Žulová deska je skvělý materiál pro výrobu pracovní desky do kuchyně, je odolná vůči teplu, vodě, mechanickému poškození i kyselinám. Není náročná na úklid a působí velmi elegantně.

Cenově se jedná o dražší investici, ale na druhou stranu žulová deska má mnohaletou životnost. O žulovou desku musíte také pečovat a alespoň dvakrát ročně ji impregnovat.

Keramická pracovní deska

Keramické pracovní desky jsou vyrobeny z přírodních materiálů, jsou tvrdé, odolné vůči vodě, škrábancům i vysokým teplotám. Snadno se taková deska udržuje v čistotě a vypadá velmi moderně.

Její nevýhodou je rozhodně vysoká pořizovací cena a křehkost materiálu.

Masivní dřevěná deska

Masivní dřevěné desky jsou díky svému přírodnímu vzhledu nádherné a dělají z domu domov. Takové desky jsou náchylné na škrábance a je třeba je pravidelně ošetřovat a věnovat čas jejich údržbě.

TIP: Zvažte také ochranu stěny za kuchyňskou linkou. Měli byste myslet na praktičnost a jednoduchou údržbu, protože právě stěna za kuchyňskou linkou je pod náporem znečištění každý den. Doporučujeme obklady, laminátovou nebo skleněnou desku na míru.

Osvětlení do kuchyně

Kuchyň by měla být světlá z praktických důvodů - nikdo nechce vařit v pološeru. Zároveň dostatek světla pomáhá opticky zvětšit prostor. Základním zdrojem světla v kuchyni by však mělo být denní světlo, které do kuchyně proudí z oken. Přesto budete potřebovat i další osvětlení jako v jiných místnostech.

Kuchyň je většinou místem, kde nestačí pouze jeden zdroj světla, protože neosvítí všechny kouty kuchyně. Nejlepším řešením je kromě stropního svítidla pořídit také podsvícení kuchyňské linky. To můžete vyřešit LED páskami různých barev nebo bodovými světly.

Tipy při rekonstrukci kuchyně

  • Myčka by měla být umístěna vedle dřezu
  • Přizpůsobte výšku pracovní desky vlastním potřebám
  • Rozmyslete si rozmístění zásuvek pro elektrospotřebiče
  • Kolem varné desky by měla být z obou stran odkládací plocha
  • Nezapomeňte při rekonstrukci kuchyně instalovat také detektor kouře
  • Trouba by měla být umístěna ve výšce očí, abyste se k ní nemuseli hrbit
  • Kuchyň by měla být hlavně praktická, ale nezapomínejte také zútulňovat své bydlení, abyste se v ní cítili dobře

Autor textu: Alena Mrvíková

Foto: https://unsplash.com/photos/GliaHAJ3_5A
https://unsplash.com/photos/mDOGXiuVb4M
https://pixabay.com/cs/photos/podlaha-mozaikov%c3%a9-dla%c5%bedice-d%c5%99evo-3705528/

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!