Světový den zdraví v Plzni byl úspěšný

Světový den zdraví v Plzni byl úspěšný
Ve čtvrtek 7. 4. od 10:00 - 18:00 se v přízemí nákupního centra Plzeň Plaza konala akce Světový den zdraví, která byla pořádána mezinárodní organizací, sdružující studenty medicíny z celého světa - IFMSA CZ.

Akci pořádali studenti Lékařské fakulty v Plzni Univerzity Karlovy. Akce se konala ku příležitosti výročí založení Světové zdravotnické organizace. Tuto událost pořádá IFMSA CZ také v dalších městech ČR – vPraze, Brně, Olomouci a Hradci Králové. Akci podporuje i Ministerstvo zdravotnictví České republiky.

Již od začátku akce začali kolem stanovišť kroužit návštěvníci a vyzvídali, co všechno jim mohou organizátoři nabídnout. V dopoledních hodinách se přišel podívat i ředitel Fakultní nemocnice Plzeň, dr. Václav Šimánek, který si pečlivě prošel všechna stanoviště.

Návštěvníci akce získali mj. informace o zdravém stravování. Dále studenti stomatologie zorganizace SSSČR (Sdružení studentů stomatologie ČR) poučovali o správném čištění zubů. Mimo jiné na návštěvníky čekaly modely prsou a varlat, na kterých se každý mohl naučit správnou techniku samovyšetřování a dozvědět se důležité informace týkající se prevence onkologických onemocnění.

Studenti z organizace Life-Saving Support o. s. předváděli, jak správně poskytnout první pomoc. Navíc kolem jedné hodiny odpolední přijel vůz inspektora provozu od Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje, který návštěvníkům umožnil náhled do vozu, ukázal pomůcky pro resuscitaci a postup první pomoci.

Na měřicím stanovišti studenti lékařské fakulty poskytovali měření krevního tlaku, tuku v těle a krevního cukru. Poučení o prevenci pohlavně přenosných chorob získali návštěvníci na stanovišti "Sexuální výchova pro pokročilé." Na dalším stanovišti snázvem "V cizí kůži" si mohli vyzkoušet některé pomůcky pro nevidomé a slabozraké, bodové písmo a slepecké hole. Stanoviště "Smoke Free" informovalo o nebezpečí kouření, s pomocí spirometru zde zájemcům také změřili plicní ventilaci. Jelikož na celkový zdravotní stav má vliv i psychika, na stanovišti "Mental health" se řešily otázky duševního zdraví.

Akci navštívilo přes 300 návštěvníků. Minimálně 280 z nich změřili studenti hodnotu glykemie, zájemce poučili o výkyvech glykemie v různých dobách dne. Poté návštěvníky posílali na vyšetření tlakoměrem a změření hodnoty tuku v těle. Případům s vysokými hodnotami doporučili návštěvu lékaře.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!