Suchej únor. Zkuste si měsíc bez alkoholu

Suchej únor. Zkuste si měsíc bez alkoholu
Již 9. ročník preventivně-osvětové kampaně Suchej únor se koná od 1. do 28. února. Ta prostřednictvím měsíční výzvy reaguje na jeden milion lidí za hranou rizikového pití a nabízí všem účastníkům příležitost, jak během měsíce zjistit, zda ovládáme alkohol my, nebo alkohol nás, stejně jako nastartovat změnu a inspirovat ostatní. Suchej únor má přímý dopad na zvýšení kvality života a psychického a fyzického zdraví.

Suchej únor se stal kampaní za „čistokrevnej život,“ která pro mnoho účastníků neznamená jenom měsíční detox od alkoholu, ale celkovou očistu spojenou se zdravým životním stylem a chutí udělat pro sebe něco smysluplného. Stejně jako inspirovat ostatní. Že lidem střízlivost zachutná, dokládá i 53 procent účastníků, kteří v dotazování po čtyřech měsících potvrzují dlouhodobé zvolnění v konzumaci alkoholu. Často proto, že jim "sucháč" otevřel oči a pomohl k příjemné sebereflexi.

Pozitivní kampaň ale také reaguje na skutečný problém. Alkohol je každodenním společníkem našich životů, opojný nápoj plný radosti i droga, ve které se rozpustila nejedna dobrá duše. A právě díky kampani Suchej únor ve společnosti víc a víc rezonuje otázka: Proč vlastně pijeme? Šest lidí z deseti má ve své blízkosti někoho, kdo v souboji s alkoholem tahá za kratší konec. Sucháčem tak promlouváme k sobě, ale i k lidem okolo nás.

Suchej únor nechce prohibici, ani nebojuje proti alkoholu jako takovému. Je to osvětová kampaň za zdravější a uvědomělejší život, do kterého patří i (zpravidla) umírněná konzumace. Je založená na skutečném problému, který v Česku máme. Tím je neúměrně vysoká spotřeba alkoholu a s ní spojené negativní důsledky.

Šest procent celkové úmrtnosti v Česku jde na vrub alkoholu.

Podle českých dat je u nás přes 1 milion lidí za hranou rizikového pití.

Podle WHO vypijeme 14,4 litru čistého lihu na osobu a rok – po odečtení spotřeby turistů.

56 miliard jsou společenské náklady související s nadměrnou spotřebou alkoholu.

Více informací najdete zde.


Zdroj: město Sokolov

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!