Stovka selat zahynula při nehodě kamionu u Znojma

Stovka selat zahynula při nehodě kamionu u Znojma
Kamion s 500 selaty se převrátil na Znojemsku. Přibližně 100 zvířat na místě uhynulo a 8 s vážnými zraněními bylo utraceno. Příčina nehody zatím není jasná. Řidič kamionu byl lehce zraněn.

K nehodě došlo po osmé hodině ranní na Znojemsku, kdy se kamion plný pěti set selat převrátil na bok. Tento incident vyvolal nejen zmatek, ale také rozbouřil silné emoce ve veřejnosti. Očití svědkové popisovali scénu jako děsivou a traumatickou.

Přestože je příčina nehody svěřena do rukou kompetentních orgánů včele s policijním mluvčím Davidem Chaloupkou, zatím není jasné, co přesně vedlo k tomu, že se tento krutý incident stal. Současně místo nehody navštívili i záchranné složky včele s mluvčí záchranné služby Michaelou Bothovou. Podle jejích slov byl řidič kamionu lehce zraněn a nyní je v péči zdravotnických odborníků ve Znojemské nemocnici.

Důležitou úlohu sehráli také hasiči, jejichž nasazení nastoupilo na místo s čtyřmi jednotkami. Jejich primárním úkolem bylo zabránit úniku provozních kapalin z kamionu a pomoci místním zemědělcům s překládáním selat na vlečky. Jak uvedl mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška, přesun zvířat byl pracný a náročný, neboť vzhledem k omezené kapacitě vleček, museli hasiči neustále dojíždět mezi místem nehody a destinací.

Dalším klíčovým hráčem na místě byli pracovníci Státní veterinární správy, kteří měli za úkol dohlížet na manipulaci jak se živými, tak i s uhynulými prasaty. Na základě jejich posouzení bylo zjištěno, že přibližně stovka zvířat na místě uhynula a dalších osm bylo na radu veterinářů utraceno kvůli vážným zraněním.

Podle Petra Majera, mluvčího Státní veterinární správy, selata náleží zemědělskému podniku ZEA, který je známý svým chovem prasat. Informace naznačují, že selata byla přepravována mezi dvěma blízkými chovnými středisky, kdy se nešťastná událost stala.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!