Startuje 1. ročník participativního rozpočtu Prahy 2

Startuje 1. ročník participativního rozpočtu Prahy 2
Městská část Praha 2 vyhlašuje pilotní program participativního rozpočtu.

Občané se mohou podílet na rozvoji své městské části, sami budou projekty navrhovat a o jejich podpoře rozhodovat hlasováním. Radnice na projekt vyčlenila prostředky v souhrnné výši až 5 milionů korun.

Pilotní program participativního rozpočtu pod názvem Dobrý nápad pro Dvojku Dobrý nápad pro dvojkustartuje již tuto neděli 1. srpna 2021. Jde o další krok vedoucí k širšímu zapojení občanů do rozvoje městské části. Přispívá také k sousedskému dialogu mezi občanem a radnicí. Až 5 milionů korun rozdělí radnice Prahy 2 mezi vítězné návrhy tak, aby ji celkové náklady na realizaci vybraných projektů nepřesáhly.

„Praha 2 je známá tím, že zde bydlí lidé se silnou vazbou k prostředí, v němž žijí. Proto jsme se rozhodli dát jim možnost ovlivnit budoucí podobu naší městské části,“ uvedl místostarosta Prahy 2 Jan Korseska, v jehož gesci je oblast financí, investic a dopravy.
„Moc se těším na všechny dobré nápady od našich spoluobčanů a pevně věřím, že bude tento pilotní projekt úspěšný a přinese radost řadě lidí,“ doplnila radní pro bytovou politiku a současně patronka participativního rozpočtu Renáta Kašická.

Se svým návrhem se může zapojit každá fyzická osoba starší 15 let, která je občanem EU. Zatímco podávat návrh může v podstatě kdokoliv, hlasovat mohou pouze „místní“ – občané s trvalým pobytem na území Prahy 2. Hlasování je možné pouze ve webové aplikaci, případně osobně ve spolupráci s Informační kanceláří MČ Praha 2 v budově úřadu na náměstí Míru 20, Praha 2.

Samotný program bude mít několik fází. Jednotlivé návrhy bude úřad městské části posuzovat z hlediska realizovatelnosti. Následovat bude prezentace realizovatelných autorských návrhů. Vyvrcholením procesu bude hlasování občanů o tom, které návrhy mají být z peněz participativního rozpočtu uskutečněny. Realizační fáze vítězných projektů je pak plánována od druhého čtvrtletí příštího roku.

Veškeré informace i pravidla týkající se zapojení do participativního rozpočtu naleznou zájemci na webových stránkách městské části.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!