Sokolov: Ve městě vzniká síť podzemních kontejnerů

Sokolov: Ve městě vzniká síť podzemních kontejnerů
Velký objem i zkulturnění životního prostředí. To jsou některé z výhod podzemních kontejnerů na komunální odpad. Ukládání odpadků pod zem je novým trendem a stranou nezůstává ani Sokolov. Po prvním stanovišti na nábřeží P. Bezruče postupně vznikají další na různých místech města a v dohledné době budou obyvatelům k dispozici.

Ohlasy z měst, kde už podzemní kontejnery využívají, jsou převážně pozitivní. V Sokolově mají do budoucna vzniknout přibližně tři desítky stanovišť pro podzemní kontejnery. Po nábřeží P. Bezruče jsou už dokončena také v ulicích Pionýrů a P. Chelčického. „To, že na řadě míst zmizí nádoby na odpad pod zem, určitě obyvatelé města ocení. Kromě jiného se tak zbavíme nepořádku, jenž mnohde kolem popelnic vzniká,“ říká místostarosta Jan Picka.

Sokolov realizuje stanoviště pro podzemní kontejnery při plánování většiny investičních akcí. Vznikla při výstavbě nového parkoviště v ulici Pionýrů nebo při rekonstrukci komunikace v ulici Petra Chelčického. A počítá se s nimi i v dalších připravovaných projektech. Stanoviště pro podzemní kontejnery nemůže být kdekoliv. V úvahu je nutné brát místní podmínky a hlavně podzemní kabelové vedení i další inženýrské sítě. Ne všude je dostatečný prostor, aby ke stanovišti mohl přijet svozový vůz. Vybudování nových stanovišť s podzemními kontejnery chce město financovat z některého z dotačních titulů.

Pokud jde o již dokončená stanoviště, tady je třeba upozornit, že otvory jsou zakryté a má to svůj důvod. Kdyby do nich lidé odpad vhazovali předčasně, byl by problém s jeho likvidací. Jakmile bude vyvážení podzemních kontejnerů připraveno, bude o tom veřejnost s předstihem informována.

Zdroj: Město Sokolov

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!