Sokolov: Očkování v klášterním kostele zahájeno (TV Západ)

Sokolov: Očkování v klášterním kostele zahájeno (TV Západ)
Velkokapacitní očkovací místo zřídil Karlovarský kraj v okrese Sokolov. Ve spolupráci s městem byly vybrány prostory zdejšího Klášterního kostela sv. Antonína Paduánského.

"Toto místo splňuje bezbariérovost, zázemí, které má mít, máme parkoviště, takže všechny požadavky, které byly na město Sokolov či očkovací centrum, tak právě náš klášter splňuje. Když se podíváte do historie, tak vždy kláštery a různé takovéto stavby, byly centrem pomoci lidem. Kdykoliv se něco dělo, tak tyto prostory byly nabídnuty k pomoci. Po nějakém staletí se k tomu vracíme. Pevně věřím, že náš klášter bude ten, který tu naději dá a opravdu pomůže lidem – formou očkování, že jednou, snad, tento čas bude za námi," popsala starostka Sokolova Renata Oulehlová. 

Očkovací centrum v Sokolově zvládne denně naočkovat přes čtyři stovky lidí. Fungovat bude od pondělí do pátku mezi 14-18 hodinou. Ještě před zahájením proběhlo testování všech zúčastněných zaměstnanců, kteří budou v centru pomáhat. Proces očkování má na starosti Sokolovská nemocnice. 

"Sokolovská nemocnice se stará o to, aby dodala personál, i když personál - sestry a lékaři jsou nominováni krajem, ale mají smlouvy se sokolovskou nemonicí. My je vyplácíme. Administrativní pracovnice jsou naše, paní Maxová, která to má celé na starosti, je též naše. Plus dodáváme vakcíny a staráme se o chod celého centra, aby fungovalo od 14.00 do 18:00 hodin. Jedná se především o ambulantní lékaře, ne z nemocnice, proto je to od 14:00 do 18:00 hodin, kdy končí své praxe a pak přecházejí k nám, to samé sestry a administrativní pracovnice a úklid, to jsou zaměstnanci nemocnice. Jsou zde čtyři očkovací místa a očkuje se vakcínou Pfizer a učitelé se očkují Astrou Zenecou," uvedl Jaroslav Kratochvíl, ředitel Nemocnice Sokolov. 

"Nabídli jsme prostory, součinnost poskytuje i naše Městská policie a nábor administrativních pracovníků jsme provedli přes náš úřad," doplnila Oulehlová. 

Pandemická situace na Sokolovsku se pomalu zlepšuje a nejhorší má snad region za sebou. 

"Opravdu máme za sebou těžké období. Já tedy věřím, že ho máme za sebou, i podle informací z nemocnice a podle čísel, které jako starostka vidím, čísla už jdou opravdu dolů. V té třetí vlně, která proběhla, dostal vir tvář, dostal tvář v podobě lidí, kteří tu již s námi bohužel nejsou a boj s Covidem prohráli. Myslím si, že zde není již nikdo, kdo nezná někoho, kdo bohužel zaplatil nejvyšší daň," dodala Oulehlová. 

Zásoby vakcín jsou v Sokolově na 14 dní dopředu. 

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!