Sokolov: Lidé si připomněli Den válečných veteránů (TV Západ)

Sokolov: Lidé si připomněli Den válečných veteránů (TV Západ)
V pátek 10. listopadu si v řadě měst připomněli na druhý den nadcházející Den válečných veteránů. Nejinak tomu bylo tradičně také v Sokolově. Sychravé počasí provázelo hned první zastavení u Pomníku bojovníka od Sokolova v Rokycanově ulici naproti Městskému úřadu.

Květiny položili společně starosta Sokolova Petr Kubis a místostarostka a poslankyně Renata Oulehlová. Zapálenou svíci přidal také zástupce Armády České republiky. U pomníku stála čestná stráž složená ze studentů sokolovské pobočky Vojenské střední a Vyšší odborné školy Ministerstva obrany v Moravské Třebové. Zazněla také vojenská večerka v podání trubače. 

Poté se skupina spolu s vojáky přesunula na Staré náměstí k Pamětní desce poděkování americké armádě. Další zastavení spojené s položením kytic proběhlo za nedalekým kostelem sv. Jakuba Většího, kde je umístěna deska věnovaná dvěma oběšeným zajatcům. Na budově základní školy v Rokycanově ulici zvané Centrálka pak pietním aktem připomněli přítomní památku příslušníka RAF Theodora Schwarze.

Všechny poté čekal přesun k Památníku sovětských zajatců, kde se uskutečnila závěrečná část vzpomínkového dne. K účastníkům přibyli také žáci ze základních škol Běžecká, Křižíkova a Rokycanova. Zde se začalo státní hymnou, po které byly opět položeny květiny a zapáleny svíčky. Na závěr podruhé toho dne zazněla vojenská večerka. 

Před samotným ukončením akce a rozchodem všech přítomných poděkovali žákům oba členové vedení města s tím, že zvláště v dnešní napjaté době je nutné nezapomínat na oběti válek a vnímat jejich odkaz. 

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!