Slovácké vinice v krizi - mrazy zničily až 100% úrody

Slovácké vinice v krizi - mrazy zničily až 100% úrody
Vinaři na Slovácku čelí následkům nízkých teplot, které oslabily vinice a způsobily ztrátu úrody. Vinař Zbyněk Vaďura z Polešovic hlásí ztráty okolo 50 %, zatímco v Kudlovicích bylo zničeno 100 % úrody. Situace vyžaduje značné úsilí na obnovu vinic.

Podle nejnovějších zpráv se vinaři na Slovácku potýkají s následky nízkých teplot, které nedávno postihly oblast. Vinohrady byly oslabeny, některé z nich dokonce ztratily celou letošní úrodu. Napříč regionem vinaři prochází svými vinicemi a odhadují rozsah škod.

Vinař Zbyněk Vaďura z Polešovic udává, že ztráty na jeho vinici dosáhnou přiblžně 50 %. Naopak severněji, v Kudlovicích, bylo zjištěno, že mrazy poškodily veškerou úrodu. Hlouběji do této situace nám nabízí svůj pohled právě Zbyněk Vaďura. “Můžeme pozorovat, že v důsledku pokročilé vegetace, která je o tři týdny napřed, nás mrazy postihly výrazněji než v normálním roce, kdy by výhonky teprve začínaly rašit,” vysvětluje.

Dodává k tomu: 'Podle mých kolegů jsou vinohrady ve Velehradě, Modré a Zlechově zmrzlé na 100 %.' To ověřuje i kudlovický vinař Šimon Jančura, který potvrzuje, že škody z mrazu jsou tam naprosto devastující.

O situaci vinohradníků se rozmlouval redaktor Zlínského studia Českého rozhlasu, Michal Sladký. Ten se obrátil s otázkami na odborníky a shromažďuje informace z celé postižené oblasti. Dochází k závěru, že dopady nízkých teplot na vinohrady jsou vážné a bude třeba věnovat značné úsilí obnově vinic.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!