Sestřička z Konstantinových Lázní je zdravotnický anděl

Sestřička z Konstantinových Lázní je zdravotnický anděl
Zdravotní sestra Lucie Kozáková z Léčebných lázní Konstantinovy Lázně vybojovala třetí místo v letošním ročníku soutěže Anděl mezi zdravotníky.

Do projektu ji za její profesionalitu, laskavý přístup k pacientům a ochotu pracovat navíc vždycky, když je potřeba, nominovaly ředitelka lázní společně s vrchní sestrou. Finálový večer se uskutečnil v neděli 27. srpna 2022 v Městském divadle Dr. Josefa Čížka v Náchodě.

„Lucie je odborně zdatná profesionálka, která má za každé situace dobrou náladu. Povzbuzuje pacienty, je pro ně oporou i kamarádkou. Nikdy jí není zatěžko zaskočit za kolegyni či udělat práci navíc,“ vysvětlila nominaci Lucie do soutěže ředitelka lázní Dana Jurásková. Připomněla, že Lucie byla v období pandemie koronaviru součástí lázeňského očkovacího centra a denně jezdila očkovat stovky pacientů. „A když v tomto pro nás všechny obtížném čase nebyla práce pro zdravotníky, chopila se různých jiných pomocných činností. Je to prostě holka do nepohody a sluníčko našich lázní,“ uzavřela ředitelka.

Třiatřicetiletá Lucie Kozáková toužila být zdravotní sestrou už od dětství, i když v rodině nikdo ve zdravotnictví nepracoval. Rodiče jí to i kvůli její drobné postavě vymlouvali, a tak nejdřív vystudovala obchodní školu. Svého snu se ale nevzdala, po absolvování „obchodky“ začala studovat vyšší odbornou zdravotnickou školu v Plzni. „Byl to těžký přechod. To, co holky ze zdrávky už uměly, já jsem se učila od základů, ale zvládla jsem to,“ přiznává Lucie. Dnes se v lázních stará o pacienty po velkých kardiochirurgických operacích a operacích velkých kloubů. Přijímá nemocné, zajišťuje převazy, injekce, infuze, zastává prostě všechny povinnosti zdravotní sestry. I když zde pracuje už osm let a slouží dvanáctihodinové denní služby, práce ji stále baví.

Jejím velkým koníčkem je hudba. Absolvovala ZUŠ v Bezdružicích, kde hrála nejdříve na flétnu a později na baskřídlovku. V současné době hraje na baskřídlovku, kterou dostala od rodičů k Vánocům, v dechovém orchestru Hasičanka z Teplé. Hodně volného času tak tráví při zkoušení a koncertech. „O víkendech vystupujeme na různých hasičských oslavách, ale i na poutích a dalších akcích,“ přibližuje Lucie. Ve všedních dnech trénuje skladby sama nebo s kolegy. Cvičení na poměrně zvučný nástroj si může dovolit, protože bydlí v rodinném domě. „Ráda také vařím, a když to jde, vyrazím do přírody,“ dodává.

Projekt Anděl mezi zdravotníky je určený pro lékaře, zdravotní sestry, pečovatele, lékárníky, záchranáře. Vznikl jako veřejné poděkování všem pracovníkům ve zdravotnictví. Nominovat účastníky mohl kdokoliv, do finále jich postoupilo 12. Při finálovém večeru v krátkém představení, v rozhovorech se známými osobnostmi a vědomostní soutěži prokázali svoje znalosti, pohotovost a komunikativnost. O prvních třech místech rozhodla porota složená z osobností kulturního, společenského a politického života. Zvítězila Marta Vachová, primářka Neurologického oddělení s centrem pro léčbu roztroušené sklerózy v teplické nemocnici, druhé místo získala Šárka Trčková, staniční sestra Neurochirurgie JIP z městské nemocnice Ostrava. 

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!