SEAT otevírá průkopnické centrum

SEAT otevírá průkopnické centrum
Společnost SEAT S.A. slavnostně otevřela nové centrum TCE (Test Center Energy) zaměřené na výzkum a vývoj akumulátorů pro elektromobily a externě nabíjitelné hybridní vozy.

Investice do TCE přesáhly částku 7 milionů eur. TCE je součástí technického centra automobilky v Martorellu a slouží k vývoji a testování provozních vlastností systémů pro napájení elektromobilů a hybridních vozidel značek CUPRA, SEAT a SEAT MÓ, ale i dalších značek koncernu Volkswagen.

Průkopnické centrum TCE je začleněno do globální sítě výzkumných a vývojových center koncernu Volkswagen. V rámci koncernu se jedná o první centrum svého druhu v Evropě za hranicemi Německa. Další podobná centra se nacházejí v Číně a USA. TCE reprezentuje další krok v elektrifikační strategii společnosti SEAT S.A. a stane se klíčovým pilířem jejího projektu, v němž se hodlá stát lídrem elektrifikace španělského automobilového průmyslu. TCE je součástí plánu investic v celkové výši 5 miliard eur na elektrifikaci vozidel a zařízení společnosti SEAT S.A.

Tento cíl je součástí plánu „Future: Fast Forward“, jehož prostřednictvím hodlá SEAT S.A. společně s koncernem Volkswagen vybudovat ze Španělska přední evropské centrum elektromobility. TCE se také stane prostorem pro inovace, spolupráci a výzkum a bude nabízet školení mladým zaměstnancům v oblasti výroby elektromobilů.

Dnešního slavnostního otevření se zúčastnila španělská ministryně pro vědu a inovace, Diana Morantová, a katalánský poradce pro obchod a zaměstnanost, Roger Torrent. Oba politici navštívili nové centrum společně s předsedou představenstva značek SEAT a CUPRA, Waynem Griffithsem, a členem představenstva odpovědným za výzkum a vývoj, Wernerem Tietzem.

„Dnešní den je pro budoucnost společnosti SEAT významný. Máme příležitost a odpovědnost kompletně změnit naše odvětví. Fondy NextGenerationEU by nám mohly pomoci proměnit naše ambice v realitu. Očekáváme, že vláda zveřejní PERTE v nadcházejících dnech. Další odklady výzvy k podání nabídek do veřejné soutěže by mohly ohrozit příslušné projekty Future Fast Forward,“ řekl Wayne Griffiths.
„TCE bude uskutečňovat až 6000 různých testů ročně, což nám umožní ověřovat a garantovat provozní vlastnosti a výkony akumulátorových a nabíjecích systémů. Dnešní zahájení provozu je skvělou zprávou nejen pro elektrifikaci společnosti, ale také proto, že nám umožní stát se etalonem ve vývoji řešení pro trvale udržitelnou elektromobilitu,“ dodal Werner Tietz.

SEAT S.A. v rámci své strategie plánuje vyrábět v Martorellu elektromobily od roku 2025 a hrát klíčovou roli v demokratizaci elektromobilů a zajišťování jejich dostupnosti pro společnost.

Nejmodernější technologie pro testování a ověřování akumulátorů

Zkušební centrum pro napájení elektrických pohonů s označením TCE (Test Center Energy) bylo vybudováno za pouhých 18 měsíců na ploše 1500 metrů čtverečních. Jeho součástí jsou různé prostory pro ověřovací zkoušky akumulátorových modulů s nejvyspělejší technologií chemického složení článků, které pokrývají kompletní rozsah elektrických napětí používaných v automobilovém průmyslu. TCE se v současnosti zaměřuje na akumulátory pro vozidla na platformách MEB (elektromobily) a MQB (hybridní vozy) a na různé nabíječky používané ve všech elektrifikovaných vozidlech.

Při testech lze využívat celkový výkon 1,3 MW, což je ekvivalent současného používání všech elektrických zařízení v 350 domácnostech nebo nabíjení více než 100 000 mobilních telefonů. Ve zkušebních provozech pracuje více než 25 vysoce kvalifikovaných odborníků.

TCE dokáže ročně uskutečnit až 6000 kompletních ověřovacích analýz funkcí vysokonapěťových systémů (akumulátor, nabíjení, bezpečnost). Sady akumulátorů absolvují v průměru více než 17 500 hodin testování, aby byla zajištěna jejich optimální výkonnost za všech podmínek a po celou dobu jejich životnosti.

V novém centru je také dílna vybavená a dimenzovaná pro testování až osmi elektrifikovaných vozidel současně. V dílně probíhají testy napájecích systémů, bezpečnosti funkcí a funkční integrace veškeré elektroniky hybridně nebo elektricky poháněných automobilů. Jen zkušebna bezpečnosti vysokonapěťových systémů uskuteční 1750 testů ročně.

TCE disponuje také několika klimatickými komorami, v nichž se testují sady a moduly akumulátorů za extrémních teplot v rozsahu od -25 °C do +55 °C. Tím se simulují různé podmínky, s nimiž se vůz může v průběhu svého životního cyklu setkat. Nejmodernější technologické vybavení umožňuje navíc konstruovat a vyrábět prototypy a rozhraní pro testovací systémy.

Centrum TCE, vybudované v souladu s úsilím společnosti SEAT S.A. o ochranu životního prostředí, prochází v současnosti procesem certifikace LEED (Leadership in Energy & Environment Design), která potvrdí, že se jedná o trvale udržitelnou budovu s minimálním vlivem na životní prostředí.

TIP REDAKCE: Jak ušetřit při nákupu vozů značky SEAT ?

Pokud si chcete pořídit auto značky SEAT za nižší cenu, doporučujeme vám navštívit tyto stránky:

Poznámka redakce: pokud plánujete nákup nového vozu a hledáte tip na nejlevnější nová auta v České republice skladem (bez ohledu na značku vozu), pokračujte na stránku Nejlevnější nová auta v ČR.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!