Liberecký bazén se na dva roky zavírá

Liberecký bazén se na dva roky zavírá
Liberecký bazén se na dva roky zavírá kvůli rekonstrukci. Zaměstnanci končí ke konci dubna, školní plavání bude muset najít jiné řešení a Plavecký klub Liberec snižuje členskou základnu. Jablonecký bazén očekává nárůst návštěvníků a připravuje se na zvýšenou poptávku.

S hlubokým lítostí musíme oznámit, že populární liberecký bazén na následující dva roky zavírá své brány. Návštěvnická frekvence v loňském roce dosáhla rekordních výšin a přesáhla 600 tisíc návštěvníků, ovšem dočasně se nám bude pro tuto dobu stýskat. 'Denně máme zhruba 1 až 2 tisíce návštěvníků, jsme spokojeni i přes nižší čísla oproti loňsku, což je zřejmě ovlivněno zprávami o bazénu, že bude podroben renovacím,' sdělil Robert Korselt, jednatel libereckého bazénu.

Interupce v provozu na více než dva roky bude mít významný dopad na obě strany. Současně je v bazénu zaměstnáno okolo 80 lidí, jejichž pracovní smlouvy vypršejí koncem dubna. Po dokončení renovací se nový personál musí seznámit s chodem provozu, načež bude areál otevřen veřejnosti. V této době nebudou mít občané Liberce při nepříznivém počasí k dispozici jejich oblíbené koupaliště.

Školní plavání bude také muset zorganizovat jiný plán a v rámci toho se bude plavat i v přírodních vodách. 'Koupaliště v okolí jsou již nyní intenzivně využívána, odpoledne a o víkendech už je tam řada lidí a rekonstrukce v Liberci situaci nezlepší,' domnívá se Korselt.

Bazény s rozměrem 50 metrů jsou momentálně k dispozici pouze v krajských městech. Jablonec nad Nisou, Česká Lípa, Mladá Boleslav, Stráž pod Ralskem a Děčín mají menší rozměry, 25 metrů.

Jablonecký bazén očekává příval návštěvníků. 'Již od loňského roku připravujeme investice do oprav a do odbavovacího systému, abychom zefektivnili rychlost odbavení návštěvníků. Naše kapacita je však omezena požárními předpisy na 300 lidí v jednom okamžiku. Maximální doba vstupenky byla také omezena na dvě hodiny a doba odchodu se zkrátila z 20 na 15 minut,' vypočítává novinky Štěpán Matek, jednatel společnosti Sport Jablonec nad Nisou.

Bazén v Jablonci nad Nisou, který navštíví ročně kolem 120 tisíc lidí, bude také spolupracovat s libereckým plaveckým oddílem a katedrou tělesné výchovy a sportu Technické univerzity v Liberci. Liberecké mateřské a základní školy zde ale zřejmě nedostanou příležitost kvůli limitované kapacitě bazénu, který již nyní sotva pojmeme děti z místních škol.

Nejtěžší časy čekají Plavecký klub Liberec, který poprvé za 70 let svého fungování přichází o domácí prostředí pro trénování a pořádání soutěží. 'Bude muset zásadně snížit svou členskou základnu, která nyní čítá 600 členů. Kapacita místních bazénů umožňuje péči o zhruba 150 až 200 plavců a bude také záležet na jejich vytrvalosti,' poznamenává Petr Kořínek, další jednatel libereckého bazénu a předseda plaveckého klubu.

V případě jakýchkoliv dalších aktualizací budeme držet veřejnost informovanou. Plavci marně hledají náhradu za bazén v Liberci, ale věříme, že dočasně uzavřené brány se opět otevřou a vítají návštěvníky s novým, zrenovovaným vzhledem.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!