Region: Zdravotnická záchranka převzala pět nových sanitek (TV Západ)

Region: Zdravotnická záchranka převzala pět nových sanitek (TV Západ)
Pět nových sanitek za 17,4, milionu korun převzala Zdravotnická záchranná služba Karlovarského kraje v pátek 21. května. Sanitní vozy mají vylepšená nosítka s elektrickým pohonem zvedání, která usnadní manipulaci a mají vyšší nosnost.

"Každý rok se obměňuje pět velkých sanitek tohoto typu + jedno menší auto do systému rendez – vous, kterým jezdí lékař. To menší auto jsme již představili v lednu, nyní slouží v Sokolově. Dnes je právě těch pět velkých sanitek – na ty základy, kam půjdou, tak vyřazené sanitky budou sloužit jako záloha. Po úplném opotřebení budou rozprodány či je využijí některé naše organizace. Je to nastaveno tak, že při nějakém průměrném dojezdu 80 tisíc km ročně, tak po čtyřech letech a nájezdu přes 300 tisíc, tak už to auto potřebuje dramaticky vyšší náklady na údržbu. Proto je to zhruba tato perioda obměny části vozového parku," uvedl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek. 

Dvě sanitky tovární značky Volkswagen Transporter T6 zamíří do Karlových Varů, po jedné pak získají výjezdové základny v Mariánských Lázních, Sokolově a Ostrově. 

"Ulehčí zejména tu zátěž, kterou vynakládají téměř při každém výjezdu, když je potřeba manipulovat s pacienty. Zvedání pacientů, manipulace s nimi je velice náročná. Dochází k velkému přetěžování zejména zad. Evidujeme už několik poměrně dlouhodobých pracovních neschopností. Někteří naši kolegové dokonce museli skončit po úrazu, který si způsobili právě při výkonu práce - manipulace s pacientem. Prvních pět aut s tímto vybavením jsme pořizovali již v té minulé dodávce. Tzn., že nyní na základnách v Sokolově, Ostrově a v Toužimi už používáme tyto vozidla, nejméně pět vozidel s tímto samonakládacím systémem, který je velmi pozitivně kvitován ze strany záchranářů," popsal Miloš Kukačka, vedoucí úseku nelékařských zdravotnických profesí Zdravotnické záchranné služby Karlovarského kraje.

Při další obměně vozového parku chtějí záchranáři samonakládací nosítka jako standard, podobně jako jsou dnes u sanitek automatické převodovky. Nosítka mají kromě komfortu ovládání také vyšší nosnost, až 300 kg.

"Ze začátku možná panovaly nějaké obavy s tím, že celkově jsou ty nosítka těžší, jak se s nimi bude manipulovat. Nicméně my je z 99 procent používáme na zpevněném povrchu. A rozhodně, co se týká zkušenosti, co máme zpětnou vazbu od záchranářů, tak je shodná jako od záchranářů z jiných záchranek, kde už s tím pracují. Kdo už nosítka jednou vyzkoušel, tak již se nechce vracet zpátky k těm manuálním, protože to opravdu velmi usnadní práci a sníží zátěž zejména na záda," dodal Kukačka. 

S obměnou vozového parku začala krajská záchranka před osmi lety. Každoročně najezdí naši krajští záchranáři téměř půldruhého milionu kilometrů. 

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!