Region: To byl rok 2021 – leden až březen (TV Západ)

Region: To byl rok 2021 – leden až březen (TV Západ)
Podívejte se na souhrn prvních tří měsíců roku 2021 v našem kraji.

Leden 2021

V pondělí 4. ledna začalo v Karlovarském kraji očkování proti nemoci COVID-19. První 975 dávek vakcíny od společnosti Pfizer/BioNTech dorazily do Karlovarské krajské nemocnice na konci kalendářního roku a další očkovací látky budou následovat. V 8 hodin ráno v pavilonu B Karlovarské krajské nemocnice v Karlových Varech dostali první vakcíny zdejší zaměstnanci. Oslovení zdravotníci se jednohlasně shodli na tom, že očkování je jediná cesta, jak překonat současnou situaci. Jako první šla Lucie Růžičková, staniční sestra z anesteziologie. 

Odstartoval druhý ročník Meganápadů v Chebu. Na projekt participativního rozpočtu vyčlenilo město stejně jako v premiérovém roce částku 5 milionů korun na realizaci návrhů občanů pro všeobecný užitek. Maximální cena na jeden projekt se zvýšila na 1 milion korun. 

Ráno odhrnout napadaný sníh, vytopit služební vůz a nabalíčkovat knihy podle objednávek. V lednových dnech roku 2021 to byla realita těch, kteří v Sokolově rozváželi čtenářům místní knihovny žádané čtivo. Služba určená seniorům nad 65 let a zdravotně handicapovaným provozu sice fungovala již delší dobu, ale stav okolo pandemie koronaviru přiměl knihovníky ve spolupráci s Městským domem kultury nabídku rozšířit.

Město Cheb obdrželo studii na využití bývalých kasáren. Desítky hektarů velký soubor pozemků na Zlatém Vrchu nabízelo město do konce loňského roku zájemcům z řad developerů. V území by měla vzniknout nová obytná čtvrť. Pozemky leží v bezprostřední blízkosti centra a jsou situovány v jižním svahu s výhledem na město. Jejich zasíťování ale bude mimořádně nákladné.

Demolicí vybydlených domů v sokolovské lokalitě Alfa pokračovala snah města o zlepšení situace v této části města. V ulicích Heyrovského a Hornická se poroučely k zemi dva objekty. Cena za demoliční práce se vyšplhala na 4 miliony korun, přičemž město obdrželo dotaci 1,5 milionu. Na místech mají v budoucnu vzniknout parkovací plochy. 

Únor

V pondělí 1. února se v Hale míčových sportů v Karlových Varech sešlo Zastupitelstvo Karlovarského kraje, aby mimo jiné projednalo klíčový bod jednání – rozpočet na kalendářní rok 2021. 

„Celkové příjmy Karlovarského kraje jsou 7,1 miliardy korun. Z toho ale 4 miliardy jsou průtokové peníze pro školy a další naše zařízení. Celkové výdaje jsou zhruba na 8 miliardách. Rozdíl je dán schodkem jak provozním, který jsme snížili ze 150  milionů na 54 a projektovým - to je předfinancování investic, které jsou pak zaplaceny z fondů Evropské unie a státního rozpočtu. To jsou investiční akce,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek. 

Ve čtvrtek 4. února se v chebské nemocnici konalo setkání ministra zdravotnictví s zástupci lékařů, vedení kraje a dalších osob, aby se řešila kritická situace kvůli koronavirové nákaze. Po jednání proběhl před  vchodem do pavilonu A tiskový briefing. Jedním z nejvíce veřejností diskutovaných požadavků byla možnost vozit pacienty do nedalekých zdravotnických zařízení v německém pohraničí. Během jednání padla informace o tom, že v našem regionu je potvrzeno několik desítek nakažených britskou mutací viru. Ministru Blatnému byla předána petice 16 starostů Chebska a Ašska, ve které zástupci obyvatel  žádají, aby ministr urychleně hledal řešení, které chebské nemocnici i celému regionu uleví, a to včetně zintenzivnění spolupráce s Německem. Kromě zmíněné petice starostů Chebska předali zástupci signatářů ministru Blatnému také petici Chebanů „Otevřete hranice sanitkám“ s více než 3600 podpisy.

Od páteční půlnoci 12. února začala platit zpřísněná  pravidla pro pohyb osob ve dvou ze tří okresů našeho kraje – Chebska a Sokolovska. Tyto regiony jsou v rámci republiky nejvíce postiženy šířením nemoci covid-19 a pravděpodobně i její britskou variantou. Bylo také zavedeno povinné nošení chirurgických roušek i respirátorů FFP2. Na celkem 44 místech včetně hraničních přechodů byly zřízeny kontrolní body, kde se v nepřetržitých službách střídají stovky policistů z karlovarského i dalších krajů. Opatření obsahuje 11 výjimek, kdy lidé bez bydliště v dotčených okresech mohou vycestovat nebo přicestovat. Poslanci zároveň neschválili Vládě ČR další prodloužení nouzového stavu, který tak měl skončit půlnocí 14. února.

Ve středu 10. února se v Sokolově konala jedna z mála kulturních akcí. Zdejší Městský dům kultury uspořádal happening s názvem Oživujeme sokolovské výlohy. Ve třech výlohách provozoven na Novém náměstí se uskutečnila hudební a dramatická vystoupení. A to za dodržení všech opatření proti šíření nákazy. V jedné z výloh se představili členové Divadla Bez zákulisí, kteří četli úryvky textů, zatímco okolo občas projela houkající sanitka. V další pak zahrálo Duo Arpeggio v obsazení příčná flétna a harfa. Ve třetí hráli kolemjdoucím členové Dua Rondo na violoncello a klávesy. Vše bylo ozvučeno reproduktory umístěnými venku před výlohami. A tím se organizátoři popasovali s nařízenými omezeními. 

Město Kynšperk nečekalo na přislíbenou pomoc státu s distribucí ochranných pomůcek a nakoupilo pro své seniory respirátory za vlastní peníze. Na distribuci se podíleli členové Rady města. S distribucí pomohli i místní dobrovolní hasiči. Spolu s balíčkem 5 respirátorů na osobu se roznášel i malý informativní letáček. 

Pokračovala dobrovolnická aktivita na podporu nemocnice s názvem "Pečeme/vaříme pro chebskou první linii" místního komunitního a osvětové společenství. Ti koordinovalo činnost dobrovolníků a iniciátorů, kteří se na pomoci podíleli. Přispěvatelé, kteří pekli či nakupovali nejrůznější pochutiny, získávali symbolickou odměnu v podobě tzv. papírových metálů. Zdravotníci iniciativu vítali a byla pro ně důležitou morální podporou. 

Březen

V multifunkční hale KV Arena v Karlových Varech zahájilo od 1. března 2021 provoz první velkokapacitní očkovací centrum. Místo zprovoznila Karlovarská krajská nemocnice a jeho vybavení financoval Karlovarský kraj. Očkovat se zde začaly prioritní skupiny občanů stanovené podle státní očkovací strategie, tedy kromě občané 70+ a pedagogové, kteří od Ministerstva školství dostali unikátní přístupové kódy pro registraci. V souvislosti s malým počtem vakcín bylo v prvním týdnu naočkováno jen zhruba 600 lidí. 

V REHOSu Nejdek, zařízení následné rehabilitační a hospicové péče, se poskytovala také péči o covidové pacienty z celého regionu. Zdejšímu personálu také vypomáhala Armáda ČR. Zařízení se rozdělilo na dvě části, covidovou a necovidovou. Naplněnost byla úplná, všech 57 lůžek bylo stále obsazených. V zařízení platil zákaz návštěv s výjimkou hospicových, paliativních pacientů. Tři dny v týdnu zařízení umožnilo zájemcům alespoň videohovor přes Skype. 

V Sokolově začala kompletní rekonstrukce Atletické ulice za 6 milionů korun. Kromě nového povrchu, došlo k nutné výměně podloží. Více než 50 procent nákladů čerpalo město z dotace z Ministerstva pro místní rozvoj, konkrétně z Programu oprava komunikací. Kvůli minimalizaci omezení obyvatelů sídliště Vítězná se akce rozdělila na tři etapy. 

Od pondělí 15. března zahájila provoz v Karlovarském kraji další dvě velkokapacitní očkovací centra. Po KV Aréně zřídil kraj místa v areálu Sokolovské bytové a Kulturním centru Svoboda v Chebu. 

Hokejisté Baníku Sokolov se po 25 sezónách dostali do play off ve druhé nejvyšší soutěži. Výsledek série na tři vítězné zápasy nebyl ještě znám, ale pro klub byla účast v nadstavbové části úspěchem, když do ní postoupili z desátého místa. Klub herně staví na dobré spolupráci s extraligovými kluby Energie Karlovy Vary a Sparty Praha. A s financemi pomáhají i přes velmi složitou situaci sponzoři a především město Sokolov.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!