Region: Očkování v kraji běží rekordním tempem (TV Západ)

Region: Očkování v kraji běží rekordním tempem (TV Západ)
K pátku 7. května měl Karlovarský kraj 103 489 vyočkovaných vakcín proti covid-19. Je tak nejvíce proočkovaným krajem v ČR. Rekordní počty podaných vakcín by si kraj chtěl udržet i nadále.

"Já jako zdravotník vnímám, že ta proočkovanost pomáhá. Zátěž ve zdravotnických zařízeních a Zdravotní záchranné služby i v ambulancích praktických lékařů - pacienti, kteří jsou aktivně v onemocnění s Covid-19, je mnohem nižší a dává to smysl," uvedla krajská koordinárotka vakcinace a lékařská ředitelka Karlovarské krajské nemocnice Dagmar Uhlíková. 

Počty dodávaných vakcín se postupně navyšují a tři hlavní očkovací centra v kraji – v Karlových Varech v KV Aréně, v chebském KC Svoboda i sokolovském klášterním kostele – stále zkracují dobu od registrace po vakcinaci. 

"Možnosti v našem kraji díky navýšené dodávce očkovací látky značky Comirnaty od Pfizeru – dnes přišlo 10 plat, tak máme rekordní zásobu. Garance je nadále vzrůstající. V podstatě jsme schopni, poté, co se zaregistrujete do jednoho z očkovacích míst v našem kraji, ze dne na den umožnit tzv. otevření závory a vy si můžete rezervovat svůj termín. Za náš kraj – my se blížíme v těch skupinách, které nás trápí, tzn. 80+ a 70+, proočkovanosti přes 70 %, což si myslím, že je ta přesně kolektivní imunita, která bude stačit k návratu k normálnímu životu," přiblížila Uhlíková. 

Význam očkování má několik rovin. Tou klíčovou je překonat rok trvající omezení společnosti díky kolektivní imunitě. 

"Každý, kdo se nechá očkovat, tak chrání nejen sebe, ale i svoji rodinu, všechny kolem - známé i celou společnost. Koronavirová nákaza probíhá jako těžké onemocnění dýchacích cest, které může vést k silnému poškození plic. Bohužel i k úmrtí, a to nejen u nemocných starých lidí, ale i u lidí mladých – do té doby zdravých. Očkování doporučujeme. Je to jediná možnost, jak dopředu připravit organismus na setkání s takto agresivním virem," popsala Jaroslava Poustková, primářka Infekčního oddělení Karlovarské krajské nemocnice v Karlových Varech. 

Reakce organismu na očkování jsou podobné jako u jiných vakcín a nepředstavují v drtivé většině velký problém. 

"Většina pacientů či lidí, kteří prodělali očkování, byla naprosto bez vedlejších reakcí. Co z našich skutečností víme, u části očkovaných byly opravdu ty mírné příznaky – jen ta lokální reakce. Nikoho s těžší alergickou reakcí jsme zde nezažili. Samozřejmě, pro očkované je to úleva v tom, že ví, že např. v rodině           to nemohou přenést. Očkování ale neznamená, že pokud se s virem setkají, že neonemocní. Oni se s tím setkají, ale nevede to – samozřejmě mohou mít PCR i antigenní test pozitivní, ale nepropukne tam onemocnění, ve většině případů, a pokud, tak je mírné a ten člověk nemůže či by neměl nikoho dalšího nakazit. Tím se lidem dost uleví. A podle toho, co se nyní řeší, asi to bude mít velké výhody v době dovolených, kdy očkovaný člověk bude moci bez nějakých větších omezeních cestovat a užívat si léta," dodala Poustková. 

V současné době se mohou registrovat k očkování lidé nad 50 let, ve středu 12. května k nim přibudou pětačtyřicátníci. Řada seniorů, která se registrovala u svých obvodních lékařů ale stále čeká na svůj termín. Řešením se ukazuje být přeregistrování do očkovacích center. S tím seniorům nebo jejich rodinným příslušníkům pomohou na Informační lince ke koronaviru na čísle 1221. Infolinka s online přepisem řeči pro osoby s postižením sluchu je k dispozici každý den od 8 do 19 hodin.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!