Region: Kraj zakoupil policistům špičkový 3D scanner (TV Západ)

Region: Kraj zakoupil policistům špičkový 3D scanner (TV Západ)
Jako první v republice má nyní Karlovarský kraj k dispozici speciální 3D scanner pro dokumentaci místa nehod nebo trestných činů. Za dva miliony korun jej zakoupil krajský úřad a po vyřízením nezbytných formalit ho předá do užívání policistům.

„Bezesporu je to ohromný pomocník pro policejní práci, pro faktickou dokumentaci, ať už dopravních nehod, příp. nějakých havárií, průmyslových neštěstí. Celkově to urychlí práci na místě dané události pro policii.    Zejména produkt, který to poskytne ve 3D, dokáže potom krásně nasimulovat místo i lidem, kteří na tom místě fakticky nejsou - nejsou při té prvotní dokumentaci. Následně tak mohou zpracovávat ten daný případ,“ popsal krajský ředitel Policie ČR v Karlovarském kraji Petr Macháček.

Systém vyniká rychlostí – dokáže snímat až 2 miliony bodů za vteřinu v HDR kvalitě a získat dokonalý otisk místa za méně než 2 minuty. To jej předurčuje pro využití všude tam, kde jde také o čas.

„Ten přístroj obsahuje, jak jste viděli, trojnožku, hlavici a dále čtyři kužely. Na těch čtyřech kuželech jsou terče, které se rozestaví do určitého prostoru, který pojme celé to místo. Prostřednictvím terčů si přístroj zmapuje celé místo. Samozřejmě jsou k tomu externí flash disky, na které se záznam ukládá a se kterým se poté pracuje v rámci hardwarového vybavení a samozřejmě i softwarového vybavení, které je k tomu jako příslušenství, je to notebook, kde ten program zpracovává finální výstup,“ doplnil Macháček.

Leica 3D scanner snímkuje území od 50 centimetrů do 130 metrů. V okruhu 40 metrů umí zjistit detaily ve velikosti 5 milimetrů. Kromě mimořádné mobility a jednoduchosti použití, vyniká scanner i řadou technických vymožeností jako je automatické vymazání obličejů přítomných osob. Získané údaje bude moci Policie využít v následném a podrobném vyhodnocování jednotlivých událostí.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!