Region: Kraj zahájil testování na COVID19 DPSkách (TV Západ)

Region: Kraj zahájil testování na COVID19 DPSkách (TV Západ)
Ve čtvrtek 16. dubna začaly kontroly klientů domova pro seniory Spáleniště v Chebu. U těch, u kterých by se projevily klinické příznaky nákazy nemocí COVID-19 by došlo i odběru vzorků.

„Chebsko je v současné době místem, kde je nejvíce nakažených lidí. V okrese Cheb je 125 lidí a jen 50 ve městě. Jsem rád, že přímo dnes přijede paní primářka Märzová. Musím jí strašně poděkovat, protože to je člověk, který má pod sebou odběrová místa. V odběrových místech i pracuje, mimo to, že pracuje normálně na urgentním příjmu. Má největší zkušenosti, takže jsme se dohodli, že dnes přijede do domova, kde dnes stojíme a provede prohlídku našich klientů. Tam, kde bude nějaké podezření, že by klient vykazoval klinické příznaky, tak hned na místě se provede testování. Tímto způsobem chceme postupovat po všech domovech, samozřejmě, jak nám to dovolí čas. A mimo to běží standardní odběrová místa v Chebu a Karlových Varech, jezdí odběrové sanity a dnes i sanita armády v rámci Chytré karantény,“ popsal hejtman Karlovarského kraje Petr Kubis. 

Domovy pro seniory testování vítají.

„Každá činnost vyvíjená z vnějšku, která nám objasní zdravotní stav klientů, tak vždy přinese více klidu. Klid nebude 100% nikdy, protože každý den se může někdo nakazit. Nejrizikovější jsou zaměstnanci, kteří odcházejí a přicházejí domů. Víte dobře, že Cheb má obrovské množství nakažených lidí. Ze strany našich klientů je největší riziko u těch, kteří musí pravidelně dojíždět na dialýzu. Takže opouštějí sanitkou naše  zařízení a vracejí se – takže to je nejslabší článek mezi nimi. Výhodou zase ale je, že máme jednolůžkové pokoje, takže máme připravenou izolaci pro případné nemocné, která bude oddělena od bytové části. I personál bude vyčleněný, takže nebude docházet ke kontaktu se zdravými klienty ani se zdravým personálem,“ uvedla ředitelka Domova pro seniory Spáleniště Simona Hechtová. 

Zařízení ještě před ustavením opatření zakoupilo větší množství drogistického zboží, ale i trvanlivých potravin.

„My jsme nakoupili plný sklad těchto věcí. A když klienti něco z toho chtějí, tak mají možnost si to koupit. Takže základní nákupy máme takhle zajištěné. A když dojde, jezdíme na nákupy do Karlových Varů, abychom nenakupovali v Chebu. Nakupuje to jeden člověk a opět ve velkém. Klienti si libují, že dostanou i takovou věc jako pivo. Mysleli si, že tu budou muset být zavření, že si nebudou moci dát pivo, které měli rádi. Což jsme si řekli, že by to nebylo dobře, aby byli nějak omezováni, ale nerozmáhá se zde žádné velké pití alkoholu. Smutní jsou, ale zároveň většina z nich prožila válku, zažili dobu, kdy to bylo mnohem a mnohem těžší. Znají horší doby ve svém životě, takže bych řekla, že to snáší relativně dobře. Každý den jim umožňujeme, kdo není schopen sám, tak telefonický kontakt s rodinou. Mají spíše obavy o rodinu, která je venku. Poté se domlouváme, kdo má zájem, tak pomáháme pomocí Skype zprostředkovávat kontakt s rodinou. Takže se i vidí, povídají si. Dokonce řeknu, že někteří klienti jsou rádi, že za nimi rodina nechodí,“ přiblížila každodenní realitu v domově Hechtová. 

Testování bude probíhat i nadále, Karlovarský kraj má konečně dostatečné množství testovacích sad. 

„Jsem strašně rád. To byla i jedna z brzd, proč jsme nemohli testovat ve větší míře. V současné době máme kolem 6 tisíc odběrových sad. To jsou ty velké sady - výtěrovky, štětečky. Plus jsme poslali 20 tisíc rychlotestů do domovů. Takže souběžně s tím, že dnes tady bude prováděna prohlídka našich klientů, tak ve všech domovech se intenzivně provádí testování prostřednictvím rychlotestů. Předtím, když jsem mluvil s paní ředitelkou, tak ta říkala, že v tomto domě jsou všichni zaměstnanci už protestovaní a negativní. Takže to je dobrá zpráva,“ dodal hejtman. 

Postupné plánované rozvolnění opatření se podle hejtmana Petra Kubise nebudou určitě týkat provozu Domovů pro seniory. I s ohledem na fakt, že se zde nachází hlavní ohrožená skupina obyvatel. V Karlovarském kraji nebyl k datu 16. dubna zaznamenán žádný případ nákazy v pobytových sociálních službách. 

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!