Region: Kraj vypíše soutěž na CNG autobusy znovu (TV Západ)

Region: Kraj vypíše soutěž na CNG autobusy znovu (TV Západ)
Karlovarský kraj hodlá nakoupit 170 autobusů s CNG pohonem pro zajištění veřejné dopravy v regionu. Do vypsané veřejné zakázky se ale přihlásil jen jeden uchazeč a nabídl vyšší cenu, než se předpokládalo. Rada kraje proto po diskusi a těsném hlasování zadání zrušila.

"My jsme po poměrně dlouhém a podrobném vyhodnocení došli k závěru, že stávající veřejnou zakázku zrušíme, a to zejména ze dvou důvodů. Jednak byla vysoutěžená nabídková cena, která oproti původní hodnotě zakázky v úrovni 0,9 miliardy korun vyskočila na celkem 1,9 miliardy korun. Což je obrovský nepoměr. Zároveň to byla pouze nabídka jednoho uchazeče, která přišla. Neměli jsme to ani jak pořádně verifikovat, zda-li je cena uměřena. Rozhodli jsme se proto tuto veřejnou zakázku zrušit a neprodleně pracovat na zadávací dokumentaci a vyhlásit zakázku novou," uvedl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek. 

Kraj získal v minulosti na pořízení moderních, ekologických autobusů dotaci téměř 592 milionů korun z Integrovaného regionálního operačního programu. Příspěvek je časově omezen rokem 2023, a bude proto potřeba jednat rychle. Pomoci má, podle kraje také rozdělení zakázky do dvou částí. V jedné bude nákup 109 malých autobusů do 8,5 metru a ve druhé dodání 61 kusů autobusů střední velikosti v délce do 11 metrů. 

"Myslíme si, že právě rozdělením zakázky budeme atraktivní pro více dodavatelů autobusů než tomu bylo při tom spojení," dodal Kulhánek. 

Karlovarský kraj jako žadatel o dotaci bude majitelem nových autobusů, které bude pronajímat dopravcům ve třech oblastech – Chebsko, Sokolovsko a sever Karlovarska. Oblast Bochovska, Žluticka a Toužimska pak zajistí místní dopravci. 

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!