První babybox na Praze 4 zachraňuje životy

První babybox na Praze 4 zachraňuje životy
Porodnice v pražském Podolí otevřela první babybox, 88. v České republice. Babybox slouží jako záchytný bod, umožňuje matkám anonymně a bezpečně odložit novorozence do péče profesionálů. Za 19 let fungování babyboxy pomohly 262 dětem, v Praze 47.

Porodnice v pražském Podolí otevírá svůj první babybox, jedná se o 88. babybox v České republice. Toto zařízení slouží jako záchytný bod, který umožňuje matkám anonymně a bezpečně odložit své novorozeně do péče profesionálního personálu.

Podle ředitele Institutu pro péči o matku a dítě, Pavla Feyereisla, má babybox v porodnici podstatný význam. 'Babybox v podolské porodnici představuje další krok k naplnění našeho poslání a naší smysluplné práce pro společnost,' uvedl. Instituce považuje život za největší dar a jejím hlavním posláním je přivádět nové životy na svět, chránit je a pečovat o ně.

Babyboxy jsou v Česku rozšířené a fungují již necelých devatenáct let. Za tu dobu pomohly 262 odloženým dětem, přičemž v Praze jich bylo 47. Před porodnicí v Podolí je babybox znatelnou novinkou, která se stává prvním svého druhu na Praze 4.

Feyereisl také poděkoval dárcům a ostatním podporovatelům, kteří stojí za vznikem babyboxu. 'Bez jejich šlechetnosti a velkorysosti by instralace babyboxu nebyla možná,' uvedl.

Například v Karlovarském, Olomouckém, Zlínském a Libereckém kraji je již babybox součástí každé porodnice. V Jihočeském kraji zbývá zřídit zařízení v porodnicích v Táboře a v Českých Budějovicích, i když v těchto městech existují babyboxy jinde. Podobná situace panuje také v Hradci Králové, Ostravě, Chrudimi či Plzni. Letos by měly být otevřeny nové babyboxy ve Žďáru nad Sázavou a v Kroměříži.

Učarem babyboxů je především ochrana zdraví a životů odkládaných dětí. Když rodič vloží dítě do zařízení, aktivuje se vyhřívání, zajišťuje se jeho ventilace, a zdravotní personál je upozorněn na přítomnost nově příchozího člena. Babyboxy jsou navíc navrženy tak, aby rodičům poskytovaly maximální anonymitu při odkládání dítěte.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!