Proočkovanost v Plzeňském kraji stoupá

Proočkovanost v Plzeňském kraji stoupá
V Plzeňském kraji má ukončené očkování druhou dávkou více než polovina obyvatel, kteří se mohou nechat očkovat. Hranice 300 000 očkovaných byla v kraji překonána na počátku tohoto týdne.

V očkování nadále pokračují kromě stávajících očkovacích center také mobilní týmy, které očkují napříč krajem dle domluvy se starosty obcí. Očkuje se také ve firmách.

Očkování bez registrace odstartovalo v Plzeňském kraji 19. 7. 2021 prostřednictvím mobilních týmů na severním Plzeňsku a Tachovsku. V současné době očkuje v kraji celkem 7 mobilních týmů, které jsou postaveny tak, aby byly pokryty jednotlivé okresy. V uplynulých dnech očkoval mobilní tým Domažlické nemocnice ve spolupráci přímo se starosty obcí v Kladrubech, Chodové Plané, Hostouni, Hošťce, ve Stráži a v Rozvadově, kde během dvou dnů bylo naočkováno bez předchozí registrace 107 osob vakcínami Janssen a Pfizer. V následujících dnech se domažličtí chystají do Kdyně, Pocinovic a Libkova. Tým EUC kliniky naočkoval v obcích a také u zaměstnavatelů od 1. 8. celkem 372 lidí. Všechny mobilní týmy komunikují se starosty a průběžně přidávají výjezdová stanoviště. Celkem od 1. – 23. 8. 2021 naočkovaly mobilní týmy první dávkou 725 osob.
¨

„Jsem velmi ráda, že spolupráce se starosty se stejně jako v jarním období i nyní daří. Postavili jsme mobilní týmy, které starostové mohou využít, aby nabídli svým lidem očkování. Považuji tuto možnost za dobrou alternativu všem, kteří mají komplikovanou možnost dopravy do většího centra, nebo jim v současné době končí ochranná doba po prodělaném onemocnění a o očkování mají zájem,“ říká hejtmanka Plzeňského kraje Ilona Mauritzová.

Bez registrace od 23. 7. 021 očkují také stávající očkovací centra v celém kraji. V současné době většina center nabízí očkování bez registrace v rámci provozních hodin, které jsou vždy uvedeny na webových stránkách Nemocnic Plzeňského kraje a jednotlivých center. Velkokapacitní očkovací centrum v Plzni očkuje pouze v sobotu. Od 20. 8. 2021 dochází ke změně očkovacího místa v Klatovech, kde skončil provoz v kulturním domě Družba, a očkuje se pouze v Klatovské nemocnici, ortopedická ambulance.

Bez registrace bylo naočkováno ve všech očkovacích centrech k 21. 8. 2021 5087 osob, z toho v pátek 20. 8. a v sobotu 21. 8. bylo naočkováno v centrech 705 osob.
„V současné době je pro řadu lidí přístupnější očkování bez nutnosti předchozí registrace. Proto budeme pokračovat v těchto možnostech tak, aby přístup k očkování měli všichni, kteří o něj mají zájem. Věřím, že proočkovanost bude i nadále stoupat a i když se budu opakovat, je to jedna z cest, jak se vrátit k normálnímu životu. Důležité je mít k očkování informace a nebát se ptát. V našich centrech jsou připraveni pomoci každému,“ doplňuje hejtmanka Ilona Mauritzová.

Proočkovanost v Plzeňském kraji
K úternímu dni je v Plzeňském kraji oběma dávkami naočkováno 302 157 osob. Hranice 300 000 naočkovaných byla překročena v neděli 22. 8. 2021. Počet naočkovaných druhou dávkou přesahuje více než polovinu obyvatel kraje, kteří se mohou očkovat (520 000 obyvatel 12+). V kategorii 12+ má ukončené očkování 3 941 dětí.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!