Projekt Šetrné zemědělství v Praze 12 mezi finalisty soutěže Adapterra Awards

Projekt Šetrné zemědělství v Praze 12 mezi finalisty soutěže Adapterra Awards
Projekt komplexních opatření na zemědělské půdě s názvem „Šetrné zemědělství v Praze 12“ byl vybrán mezi finalisty soutěže Adapterra Awards.

Tato soutěž pořádaná Nadací Partnerství oceňuje projekty, které pomáhají přizpůsobit naše města, domy a krajinu klimatické změně.

Městská část Praha 12 na svých zemědělských pozemcích změnila systém hospodaření z konvenčního na více šetrné. Konvenční hospodaření vedlo ke snížení biodiverzity, poklesu obsahu humusu v půdě, jejímu vysychání a erozi. Při přívalových deštích byly okrajové ulice Cholupic a Točné zaplavovány bahnem z polí. 

Místostarostka Eva Tylová k tomu uvádí: „Část pozemků jsme pronajali novým pachtýřům a na části sami hospodaříme společně s občany a žáky škol. Vysadili jsme permakulturní sad a biokoridor, vyseli louky, kolem cest byly vysazeny aleje. Součástí projektu je i záchrana památného dubu a mokřadu. Velice si vážíme toho, že jsme byli vybráni mezi 18 nejlepších projektů.“
Zemědělec David Ježek, který má propachtováno část pole od roku 2019 popisuje, co již na poli udělal: „Pole U dubu se za poslední rok velmi změnilo, máme vysazené ovocné stromy, zasetou nektarodárnou a půdu zlepšující směs. Letos máme pilotní sezónu pro pěstování bylinek. Pěstujeme měsíček lékařský, chrpu modrou, heřmánek pravý a další.“

Opatření byla podpořena dotacemi z hl. města Prahy, Státního fondu životního prostředí a spolku Sázíme stromy. Jejich návrh byl připraven ve spolupráci s Výzkumným ústavem meliorací a ochrany půdy a Českou zemědělskou univerzitou. Svůj zájem o projekt můžete projevit při hlasovaní veřejnosti o cenu sympatie, které probíhá na www.adapterraawards.cz.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!