Program Skutečně zdravá škola zlepšuje školní stravování. Nejen na hotelovce

Program Skutečně zdravá škola zlepšuje školní stravování. Nejen na hotelovce
Akademie hotelnictví se jako první v Plzeňském kraji zapojila do pilotní fáze celostátního programu Skutečně zdravá škola.

Podle britského vzoru Food for Life Partnership proslaveného Jamie Oliverem jej začátkem tohoto roku spustila iniciativa Skutečně zdravá škola a přihlásily se do něj školy po celé zemi. Pilotní program pomáhá školám a školkám zlepšit stávající školní stravování a výchovu dětí k odpovědnému přístupu k jídlu. 

Škola, která do programu vstoupí, plní kritéria pro získání certifikátu. V praxi to například znamená, že školní jídelna vaří z čerstvých sezónních surovin od místních farmářů a řezníků, žáci pěstují zeleninu ve školní zelinářské zahradě, kterou pak využívají v hodinách vaření. Do realizace programu jsou zapojené školní jídelny, kuchařky, ale i samotní studenti, jejich rodiče a personál školy. 

„U nás zlepšujeme především kvalitu toho, z čeho školní jídelna vaří, a usilujeme o větší transparentnost naší školní jídelny. Například nevaříme ze zmrazené zeleniny, ale výhradně z čerstvé. Kvalita jídla se výrazně zlepšila a mění se také přístup žáků. Hodně spolupracujeme s rodiči, každý z nich má možnost do jídelny kdykoliv přijít a ochutnat. V jídelně také funguje poradce, který žákům pomáhá při výběru jídel a řídí chod jídelny,“ přibližuje nový přístup na základě programu Skutečně zdravá škola ředitelka Akademie hotelnictví Jana Linhartová. 

K dalším opatřením patří nabídka nápoje, který není doslazený, výběr z pěti hlavních jídel nebo možnost ohřát si ve školní jídelně vlastní donesené jídlo v mikrovlnné troubě. Toho využívají především žáci se speciálními dietními omezeními. Každý strávník si také může vyžádat informace o dodavatelích a původu surovin. Ve školním bufetu se neprodávají produkty z běžné velkoobchodní sítě, ale produkty připravené ve školní jídelně podle zásad zdravé výživy. 

Opatření je mnohem více, ta další jsou uvedena na stránkách školy na adrese:  www.hotelova-skola-plzen.cz/skutecne-zdrava-skola?idr=87631

Skutečně zdravá škola je občanská iniciativa usilující o zlepšení školního stravování. Usiluje jednak o změnu Vyhlášky o školním stravování tak, aby odpovídala současným vědeckým poznatkům, a též o zavádění komplexního programu Skutečně zdravá škola. 

Program je určen školám, v jeho rámci se vedení školy, učitelé, žáci, rodiče, pracovníci školních kuchyní, dodavatelé potravin, zemědělci a zástupci místní komunity společně zasazují o to, aby byla dětem poskytována chutná a zdraví prospěšná jídla a vytvářeny základy příjemné, zdravé kultury stravování. Školy, které se do programu zapojí, mimo jiné do kuchyně nakupují suroviny od místních farmářů, pekařů a řezníků a v jídelně poskytují pokrmy připravené z čerstvých sezónních surovin, splňujících kritéria Skutečně zdravé školy. Pro žáky organizují výlety na místní farmy, integrují téma jídlo do školního vzdělávacího programu, pořádají na škole farmářské trhy a komunitní aktivity, žáci absolvují lekce vaření a pěstují na školní zahradě vlastní ovoce a zeleninu.  www.skutecnezdravaskola.cz 

Akademie hotelnictví a cestovního ruchu je soukromá střední škola a střední odborné učiliště. Své studenty připravuje především pro práci ve všech oborech gastronomie. Vychovává manažery hotelového provozu, kuchaře, číšníky, průvodce v turistickém ruchu a animátory. Absolventi nemají problémy se získáním zaměstnání. Mnozí si už dobyli významné posty ve svém oboru, velká část pokračuje ve studiu na vysokých školách. 

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!