Příběh Univerzity Jana Evangelisty Purkyně na festivalu ELBE DOCK

Příběh Univerzity Jana Evangelisty Purkyně na festivalu ELBE DOCK
Premiéra prvních vlaštovek ze série #pribehujep se odehraje v den oslav 30. výročí založení UJEP, dne 30. 9. 2021 v ústeckém kulturním centru Hraničář.

Platformě Příběh UJEP je zasvěcen celý rok 2021, tedy rok, kdy si UJEP připomíná 30 let od svého vzniku. A připomíná si ho prostřednictvím současnosti – příběhy svých zaměstnanců, studentů či absolventů ve formách videí, podcastů, textů a fotografií.

„Premiérově chceme sérii těchto krátkometrážních dokumentárních filmů o osobnostech ústecké univerzity představit právě v rámci mezinárodního filmového festivalu ELBE DOCK, který startuje zanedlouho v Ústí nad Labem a jehož partnerem je UJEP hned od prvního roku, kdy se festival z Prahy přesunul do Ústí,“ říká jedna z tvůrkyň filmových dokumentů Anna Škopková.

Ve čtvrtek 30. 9. 2021 v 10:30 h se v ústeckém kině Hraničář sejdou tvůrci a protagonisté prvních 7 dílu série Příběh UJEP, aby si s návštěvníky festivalu připili na radost z toho, že se univerzitě daří proměňovat vytěžený postindustriální kraj v region plný vzdělaných, tvůrčích lidí. Od 11:00 h potom v improvizovaném festivalovém sále v prvním patře kina Hraničář proběhne projekce všech 7 dílů, každý má zhruba 6–10 minut.

„Sedmidílná série netradičně otevřeným způsobem představuje osobnosti, které se denně pohybují nejen v kampusu UJEP, ale také v Ústí nad Labem a jeho okolí, a jejichž myšlenky, názory, nápady a činy proměňují postindustriální město severu v místo, kde se dá žít,“ popisuje prof. Pavel Doulík, prorektor pro vnější vztahy

Pro ty, kteří nemohou dorazit na čtvrteční promítání, se projekce zopakuje ještě v neděli 26. 9. 2021 od 14:00 h (viz program). Jeden z filmů také vyberou sami diváci k projekci v rámci odpoledního nedělního programu festivalu Elbe Dock, a sice jako úvodní film k tzv. Feinkoštu, což je pásmo 8 krátkých filmů, výběru toho nejlepšího a nejčerstvějšího z krátkometrážní dokumentární tvorby, která se v Česku a Německu urodila během minulého roku.

Série krátkých dokumentárních filmů o osobnostech ústecké univerzity #PRIBEHUJEP 2021 byla vyrobena na počest 30 let Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Scénář a režii si vzaly na starosti Anna Škopková a Alexandra Macháčová, za kamerou stál Daniel Augustin.


TZ: Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!