Přeštice otevřely Modrý dům. Budou v něm sociální byty i služby občanům

Přeštice otevřely Modrý dům. Budou v něm sociální byty i služby občanům
Přeštice v pondělí slavnostně otevřely tzv. Modrý dům, ve kterém mělo vedení podniku Prefa administrativní prostory s ubytovnou.

Vedení sedmitisícového města nechalo objekt opravit za zhruba 70 milionů korun, část z toho pokryly dotace. Rekonstruovaná budova nově nabízí celkem 32 malometrážních bytů a moderní nebytové prostory. Nejvýznamnějším partnerem zde nadále zůstane úřad práce.

Objekt, který se nachází u házenkářského hřiště vedle velké světelné křižovatky na Plzeň v Palackého ulici, město získalo od státu v 90. letech a prostory byly zkolaudovány na malometrážní byty. „To nám umožnilo zažádat o dotaci z evropských fondů na rekonstrukci bytového domu. I když tam bylo snížené nájemné, plášť budovy byl v tak špatném stavu, že co lidé ušetřili na nájmu, utratili za teplo. Celkové náklady města na realizaci stavební rekonstrukce činily celkem 69 686 101 korun bez DPH. Část nákladů jsme pokryli hned ze tří dotačních programů, a to z IROPu (Integrovaný regionální operační program) 3 880 201 korun, Operačního programu životního prostředí 6 108 142 korun a Státního fondu podpory investic 7 353 280 korun,“ říká starosta města Karel Naxera (TOP 09).

Autorem projektu je plzeňská společnost Area Group, s.r.o. a zhotovitelem stavby pak společnost EMPEX Holding s.r.o. Rekonstrukce začala v listopadu 2020 a trvala 16 měsíců. Část budovy si zachovala svůj čistě bytový ráz a rekonstrukcí zde vzniklo 16 nových nájemních bytových jednotek velikostí 1+kk a 2+kk. Druhá část budovy již není čistě komerční jako před rekonstrukcí, ale její jedna třetina je nyní tvořena šestnácti novými sociálními byty rovněž o velikostech 1+kk a 2+kk.

„Zbylé dvě třetiny si zachovaly své původní určení pro občanskou vybavenost a bude zde umístěna např. pobočka úřadu práce, ordinace fyzioterapie či fitness. Celý objekt je bezbariérový a je obsluhován výtahem. Nová obálka budovy, výplně otvorů, dálkově řízené vytápění, ale též nově instalovaná fotovoltaická elektrárna s výkonem 20kW umístěná na střeše, činí z objektu výjimečnou městskou nemovitost. Některé nebytové prostory jsou zatím stále v nabídce,“ doplňuje Karel Naxera.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!