Premiéra open-air projektu The Urge Grows v Plzni propojuje taneční scénu

Premiéra open-air projektu The Urge Grows v Plzni propojuje taneční scénu
Tanečním krokem od skříně k posteli, přeskočit přes ibišek a ladně zpět ke stolu. Jdu vidět? Nejsem mimo obraz? Record. Play. Share. Proč? Protože ta urgentní potřeba tvořit je stále zde.

Projekt choreografky Ceren Oran The Urge vznikl během koronavirového lock-downu z niterné potřeby a touhy hýbat se, zůstat v kontaktu a zůstat viditelný. Jednalo se o simultánně streamovanou pohybovou performance, která proběhla souběžně ve 3 německých městech - Mnichov, Berlín a Kolín nad Rýnem v rámci festivalu Dance 2021. Tanečníci z těchto měst se nikdy fyzicky nepotkali, ale společně přetransformovali frustrující zážitek rok a půl trvající pandemie a odloučení do silného pocitu propojení, soudržnosti a energie, který vyzařovali i k divákům. Sílu přítomného okamžiku umocňovala  improvizace saxofonisty.

Mezinárodní verze s českou a slovenskou účastí
The Urge do Čech přivezla Jana Ryšlavá, duše platformy MOVE Ostrava: “Toto unikátní zpracování tématu odcizení a nemožnosti svobodné tvorby v podobě Cereniny choreografie na mě zapůsobilo tak silně, že jsem se rozhodla najít partnery zde v Čechách a zorganizovat společně mezinárodní verzi projektu pod názvem The Urge Grows. Díky skvělému produkčnímu týmu samotné Ceren Oran se nám podařilo získat přízeň hned několika českých a dokonce i slovenských kulturních institucí i potřebné finance a přípravy mohly začít!

Slovenské koprodukce se ujal oravský festival tance Tanečno, na české straně se kromě MOVE Ostrava na organizaci podílí olomoucké Divadlo na Cucky a plzeňská Moving Station. Zde také aktuálně probíhají společné zkoušky německého, českého i slovenského tvůrčího týmu přímo pod vedením německé choreografky. Za umožnění této tvůrčí rezidence vděčíme také Nové síti a jejímu programu Art-in-res.” 

Právě na plzeňském Náměstí Republiky v sobotu 25. června proběhne v 18:00 Grand opening celého projektu za účasti německých, slovenských a českých tanečníků a hudebníků. Poté se všechny týmy rozjedou zpět do svých zemí předávat získané zkušenosti a energii na dalších místech veřejného prostoru. Cílem The Urge je totiž mimojiné prezentace současného tance jako formy performance a jeho konfrontace se širším publikem v nečekaných prostorách. Těmi se pro českou crew během letního turné stane například Lázeňské náměstí v Luhačovicích během festivalu Luhovaný Vincent, rožnovské Masarykovo náměstí během festivalu Fujaré nebo zahrada pražského Studia Alta.   


Od webkamery notebooku do veřejného prostoru

The Urge reaguje na kolektivní trauma a individuální reakce na něj, neústupnou a urgentní  touhu rozpohybovat nahromaděnou energii skrze své tělo, na nucenou izolaci a nevyhnutelné uzavření se do sebe sama. Naštěstí je zde pohyb. Pohyb, který je stále důkazem naší existence. Pohyb, který reflektuje naše pocity. Pohyb, který je ztělesněním smutku i radosti. Pohyb, který nám může pomoci přijmout veškeré emoce, traumata a myšlenky.

A pak jsou zde sociální sítě - veřejná platforma, na které můžete být jediným kliknutím viděni kýmkoliv. Stejně jako ve veřejném prostoru. „Tančit ve veřejném prostoru pro mě znamená zbavit se pohodlného divadelního prostředí, jít s kůží na trh a oslovit především ty potenciální diváky, kteří by jinak na současný tanec v žádném případě nepřišli,“ vysvětluje Ceren Oran, proč se The Urge odehrává na náměstích, nádražích a parcích.

Štítky: tanecregion24

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!