Praha odmění pravidelné dárce krve roční lítačkou

Praha odmění pravidelné dárce krve roční lítačkou
Praha zavedla nový benefit pro pravidelné dárce krve: roční lítačka na MHD v hodnotě 3650 Kč. Tento bonus obdrží dárci s oceněním Zlatého kříže za 80 odběrů krve. Opatření má ocenit a motivovat dárce, zvýšit povědomí o významu darování a podpořit další v této činnosti.

Hlavní město Praha zavedlo nový způsob, jak ocenit a motivovat pravidelné dárce krve. Od nynějška bude možné získat roční kupon na městskou hromadnou dopravu v hodnotě 3650 korun. Podle Vítka Hofmana, mluvčího pražského magistrátu, jde o opatření zaměřené nejen na vyjádření vděku, ale také na podporu a motivaci dalších lidí, aby pokračovali v darování krve.

'Tímto způsobem chce Praha zvýšit povědomí o důležitosti darování krve a zároveň odměnit ty, kteří již tuto činnost pravidelně vykonávají,' uvedl Hofman. Nárok na tento benefit mají dárci, kteří jsou minimálně držiteli ocenění Zlatého kříže Českého červeného kříže (ČČK) za 80 odběrů krve.

Podle náměstkyně primátora Alexandry Udženiji (ODS) je darování krve aktem nezištné podpory a solidarity. 'Chtěla bych všem dárcům poděkovat za jejich odvahu a obětavost. Jejich dary dávají nemocným naději na uzdravení a často dokonce zachraňují životy,' řekla Udženija.

Roční MHD kupon obdrží také 97 lidí, kteří mají za sebou 120 odběrů, a 32 osob, které darovaly krev již 160krát. Zvláštní ocenění patří 12 lidem, kteří dosáhli 250 odběrů a jsou držiteli plakety ČČK 'Dar krve – dar života'.

Podle statistik Českého červeného kříže je v České republice kolem 225 tisíc pravidelných dárců krve, ale stále chybí dalších 75 tisíc. K nejčastějším důvodům, proč lidé nemohou darovat krev, patří prodělané nemoci jako hepatitida nebo tuberkulóza, chronické nemoci jako vysoký krevní tlak či srdeční infarkt, nebo aktuální zdravotní problémy.

Krev darovaná dárci se používá buď přímo při krevních transfuzích, nebo se z ní vyrábějí speciální přípravky a léky. Díky těmto činnostem mohou lékaři efektivně pomáhat pacientům a zachraňovat životy.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!