Praha 7 vyhlásila mezinárodní architektonickou soutěž, po 100 letech bude stavět novou školu

Praha 7 vyhlásila mezinárodní architektonickou soutěž, po 100 letech bude stavět novou školu
Městská část Praha 7 vyhlásila mezinárodní architektonickou soutěž na novou základní školu, která vznikne v Holešovicích.

Škola pro téměř 600 dětí bude stát v ulici Jankovcova a ponese jméno nedávno zesnulého básníka, hudebníka a herce Jana Vodňanského.  Tuzemští i zahraniční architekti mají nyní příležitost zapsat se do historie a po 100 letech v Praze 7 navrhnout novou základní školu!

„Dlouhodobě říkáme, že na veřejné budovy mají být vyhlašovány otevřené architektonické soutěže. V únoru před šesti lety jsme zahájili soutěž na naši novou radnici a nyní to budou již dva roky, co sedíme v krásné občany i odborníky oceňované budově postavené podle vítězného návrhu. Po 135 letech jsme získali vlastní reprezentativní radnici, jejíž podobu určila architektonická soutěž. Ukázali jsme, že to jde, a nyní dáváme architektům další příležitost stát se součástí historie sedmé městské části a být prvním, kdo u nás po 100 letech navrhne novou základní školu,“ uvedl starosta Prahy 7 Jan Čižinský.

Nová škola bude jednou z prvních staveb, která předurčí vzhled nově vznikajícího bloku domů na území pražských Holešovic. Kromě samotné budovy je součástí soutěže i návrh úprav venkovních prostor a obnovení uličky Přádelní pro pěší, cyklisty či nezbytné zásobování. Úkolem soutěžících je navrhnout takové řešení, které s přiměřenými ekonomickými náklady na výstavbu i na provoz budovy definuje smysluplný urbanismus místa. Návrhy mají přinést kreativní a kultivovanou architekturu a naplnit představu o škole pro 21. století, která bude respektovat současné ekologické, sociální i estetické nároky.

„Většina škol, ve kterých se děti na Sedmičce dodnes učí, vznikala na přelomu 19. a 20. století. Představy o tom, jakou roli má škola v životě dítěte sehrávat, se však od té doby velmi změnily. Úkol naplánovat novou školu, která bude dětem sloužit možná i dalších 100 let, proto bereme velmi zodpovědně. Do přípravné fáze tohoto projektu jsme zapojili expertní skupinu složenou z učitelů, ředitelů, ale i dalších školních pracovníků či studentů z našeho Zastupitelstva mladých. Ti všichni nám pomáhali definovat, co od nové školy očekáváme. Současná pandemie jednoznačně ukázala, že ačkoliv se děti dokáží vzdělávat i mimo školní budovu, společný pobyt v dobře fungující, moderní a přívětivé škole je pro ně nenahraditelný,“ řekla radní Prahy 7 pro školství a vzdělávání Hana Šišková.

Otevřená mezinárodní architektonická soutěž o návrh ZŠ Jana Vodňanského je koncipována jako dvoukolová. V prvním kole vybere porota šest finalistů, kteří pro druhé kolo rozpracují původní návrhy do větších podrobností. Termíny odevzdání návrhů jsou v 1. kole 25. 3. 2022, 14:00. Účastníci, kteří postoupí do 2. kola, budou své návrhy odevzdávat do 3. 6. 2022, 14:00. Hodnocení se ujme mezinárodní porota složená ze zástupců radnice a nezávislých odborníků.

Podrobné informace a podklady najdete na stránkách soutěže.

Se zahájením výstavby školy počítá radnice Prahy 7 v roce 2024. Odhadované stavební náklady jsou 500 mil. Kč bez daně.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!