Praha 2: Výstavbu volnočasového areálu Folimanka zahájíme již v srpnu. S novým areálem přibude zeleně

Praha 2: Výstavbu volnočasového areálu Folimanka zahájíme již v srpnu. S novým areálem přibude zeleně
Výstavba nového volnočasového areálu v parku Folimanka pod Nuselským mostem by mohla začít již v průběhu srpna. Termín dokončení je plánován v srpnu příštího roku.

Místo půlhektarové plochy téměř bez vegetace, převážně s udusanou hlínou, vznikne ve srážkovém stínu pod Nuselským mostem nový areál pro trávení volného času využitelný napříč generacemi - od dětí, přes mládež, rodiny s dětmi až po seniory. Nový volnočasový areál Folimanka totiž nabídne pestré možnosti trávení volného času naprosto všem bez rozdílu věku. Vznikne tam hřiště s herními a vodními prvky, plocha na cvičení, pro grilování, hřiště na pétanque, knižní stánek, kiosek s občerstvením, půjčovnou grilů a sportovního nářadí (v zimě bruslí) a s veřejnými toaletami. Návštěvníci parku tak budou moci sportovat, grilovat nebo jen tak odpočívat s knihou v ruce. Bohaté vyžití budou mít i děti. Ty budou moci v areálu jezdit na odrážedlech, koloběžkách a tříkolkách či dovádět s vodní pumpou.

Park se sportovištěm zároveň nepřestane být zelenou oázou. V 8,5hektarovém parku kvůli novému areálu nepřibude vůbec žádný plast a betonu jen 985 m2 (navíc na místě, kde není možné pěstovat trávník ani žádnou zeleň), což je zhruba 1 % rozlohy parku. Plocha nového volnočasového areálu podle aktuálního projektu zabere 5 100 m2, z toho betonová část necelou pětinu. Zato přibude zeleň – vysazeny budou stovky keřů a více než 2 000 kusů trvalek a cibulovin, dále pět nových dřevin (javor babyka, javor mléč, mahalebka obecná a jeřáb ptačí s průměrem koruny v dospělosti 10-12 metrů). Vzniknou nová propojení s horní částí parku i parkové cesty s mlatovým povrchem Parkdecor, který je šetrný, ale zároveň odolný a ekologický. Parkdecor je 100 % přírodní, minerální a ekologický materiál bez přídavků barviv, pojiv, stabilizátorů, recyklátů apod. Je vodopropustný a nevyžaduje řešení pro odvodnění. Zákaz používání vibračních strojů při jeho pokládce umožňuje jeho aplikaci přímo ke kmenům stromů, případně jejich kořenům.

Městská část Praha 2 je jedna z nejzelenějších částí Prahy, na jejímž území se nachází řada pečlivě udržovaných parků. Nový volnočasový areál v parku Folimanka je součástí celkové koncepce řešení celé Folimanky a navazujících prostor Albertovských strání, která vznikla v roce 2007 a od té doby se postupně realizuje.

Záměr nového volnočasového areálu byl prezentován už v roce 2019 a 2020 v aktualizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a památkových zón městské části Praha 2. Tato aktualizace byla zveřejněna a občané byli vyzváni k předložení připomínek a námětů. Poté byla usnesením č. 113 ze dne 22. 6. 2020 schválena zastupitelstvem městské části.  

Architekti z LOXIA a.s. při zpracování projektu vycházeli z názorů návštěvníků parku. Před samotným projektováním volnočasového areálu prováděli v parku Folimanka terénní šetření, pozorovali každodenní provoz, dotazovali se kolemjdoucích a do projektu pak přání a potřeby návštěvníků zakomponovali.

„Podobu veřejného prostoru je vždy dopředu potřeba dobře promyslet. Nemusí být nutně velký, ale musí nabízet aktivity a služby, které obecně lidé vyhledávají, aby se nestal jen expozicí nápadů nebo jednoúčelovým prostorem pro minoritu, ale aby byl přínosem pro rezidenty i lákadlem pro návštěvníky z okolí. V případě Folimanky bylo naším záměrem vytvořit areál, který bude umožňovat celoroční využití, proto jsme do návrhu zakomponovali plochy a zázemí určené pro celou řadu volnočasových aktivit a sportů, jako např. pétanque, ping-pong, grilování, bruslení, pískoviště, lavičky a stoly nebo knihovničku,“ popisuje záměr architektka Jana Mastíková.

Studii, finální návrh a projektovou dokumentaci vypracovala společnost LOXIA a.s., stavební záměr (společné územní a stavební povolení) byl stavebním úřadem schválen dne 30. 3. 2021. 

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!