Praha 2 obdaruje strážníky, policisty i hasiče

Praha 2 obdaruje strážníky, policisty i hasiče
Městská část Praha 2 daruje strážníkům, policistům a hasičům výpočetní techniku, mobilní telefony, výstroj a vybavení posilovny v celkové hodnotě 240 tisíc korun.

Částku ve výši 350 tisíc korun pak věnuje na motivační odměny pro strážníky městské policie. S rozhodnutím radních Prahy 2 souhlasili zastupitelé na svém červnovém zasedání.

„Práci bezpečnostních složek na území naší městské části dokážeme patřičně ocenit. Dlouhodobě a systematicky ji podporujeme. A to zejména prostřednictvím věcných darů. Bezpečnostní složky je využívají ke zlepšení technického vybavení nebo k udržení fyzické kondice. Další podporou jsou motivační odměny pro strážníky,“ říká radní pro oblast bezpečnosti Michal Zuna.

V letošním roce tak městská část vyčlenila ze svého rozpočtu konkrétně 80 tisíc korun na nákup notebooků a mobilních telefonů pro zkvalitnění přímého výkonu služby a komunikace strážníků městské policie. Stejnou částku vyhradila radnice i policistům. Těm plánuje zakoupit 92 kusů taktických rukavic ke zlepšení osobní ochrany a bezpečnosti při výkonu služby.

Pozornost věnuje městská část i bezpečnosti a ochraně proti požárům a jiným živelným katastrofám. Pravidelně proto podporuje příslušníky hasičského sboru se sídlem v Sokolské ulici. Letos této stanici přispěje částkou 80 tisíc korun na nákup běžeckého trenažeru, který si hasiči sami vybrali. Budou tak moci pravidelně zvyšovat svou fyzickou kondici, kterou při náročných zásazích tolik potřebují.

Bezpečnost je jednou z největších priorit městské části. Nezastupitelnou roli v zajišťování bezpečnosti a dodržování veřejného pořádku zde hraje městská policie. Obvodní ředitelství městské policie Praha 2 se však dlouhodobě potýká s nedostatkem strážníků. Začátkem letošního roku jich chybělo 19 a letos situace nebude lepší. Magistrát hlavního města Prahy snížil městské policii rozpočet pro letošní rok a ta 14 neobsazených míst úplně zrušila.

„S postupem magistrátu nemůžeme jako centrální městská část rozhodně souhlasit. Díky pandemii přináší současná situace plno potenciálních uchazečů. Snížení tabulkových míst proto považujeme za promarněnou příležitost k řešení náboru potřebných strážníků,“ dodává Michal Zuna, radní pro oblast bezpečnosti.

Starostka městské části Praha 2 Jana Černochová a radní pro bezpečnost Michal Zuna se v reakci na rozhodnutí magistrátu obrátili na vedení hlavního města Prahy s žádostí, aby snížení tabulkových míst ještě upravil. Magistrát však své rozhodnutí nepřehodnotil.

Radnice se proto rozhodla strážníky podpořit alespoň motivačními odměnami a vyčlenila pro tento účel ze svého rozpočtu 350 tisíc korun a pomůže jim i v řešení bytové problematiky.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!