Prachovské skály bez košů

Prachovské skály bez košů
Přírodní rezervace Prachovské skály, součást Českého ráje, nedávno odstranila odpadkové koše podél turistických tras. Tento krok má motivovat návštěvníky, aby si odnášeli odpadky zpět s sebou a chránili tak čistotu přírodní rezervace. Některé trasy jsou dočasně uzavřeny kvůli údržbě.

Přírodní rezervace Prachovské skály nacházející se v srdci Českého ráje, byla donedávna vybavena odpadkovými koši podél turistických tras. Ovšem od nedávné doby byly tyto nádoby odstraněny. Důvody tohoto kroku jsou mnohem významnější, než by se na první pohled mohlo zdát.

Miloš Zeman, strážce přírodní rezervace, uvedl, že kromě cesty mezi Šlikovou a Všetečkovou vyhlídkou, která je momentálně uzavřena kvůli údržbě, jsou všechny vyhlídky stále přístupné. 'Na jedné z tras se provádí opravy a nelze zaručit bezpečnost, pokud by tam návštěvníci chodili,' vysvětlil Zeman. „Do čerstvého betonu se nemůže šlapat. Nicméně ostatní vyhlídky jsou přístupné, lidé se k nim dostanou z obou stran. Jen je potřeba se vracet po stejné trase.“

Prachovské skály jsou jednou z nejkrásnějších oblastí Českého ráje. Tato oblast je nejen přírodní rezervací, ale také součástí Chráněné krajinné oblasti Český ráj. Skalní útvary se nacházejí přibližně 5 až 7 km severozápadně od Jičína a jsou rozprostřeny mezi obcemi Prachov, Pařezská Lhota, Dolní Lochov a Blaty v Královéhradeckém kraji.

Odstranění odpadkových košů má za cíl přimět návštěvníky, aby si své odpadky odnášeli zpět s sebou a tím i snížení množství odpadu v samotné přírodní rezervaci. Z dlouhodobého hlediska tento krok pomůže chránit krásu a čistotu tohoto unikátního přírodního prostoru.

Během nadcházející turistické sezóny se tedy návštěvníci budou muset připravit na tuto novou skutečnost a přizpůsobit své chování, aby zachovali přírodní prostředí tak, jak si zaslouží.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!