Pozor na nový radar v Liberci!

Pozor na nový radar v Liberci!
V Liberci byl instalován první radar měřící úsekovou i okamžitou rychlost řidičů. Radary takového typu by mohly přinést bezpečnější silnice a snížit počet dopravních nehod.

V Liberci se objevilo první radarové zařízení, které může měřit jak úsekovou, tak okamžitou rychlost řidičů. Tato novinka, která byla instalována nedávno, znamená, že nyní bude přesně sledováno chování řidičů a potrestání přestupků spojených z rychlostí bude prakticky online. Nejen, že by mělo dojít ke zlepšení bezpečnosti na silnicích, ale také k snižování počtu dopravních nehod.

Liberec je prvním městem v České republice, které se rozhodlo zavést tento typ přístroje. Informace o nově nainstalovaném radaru se na sociálních sítích rozšířila velmi rychle a  místní nepovažují tento krok považují za pozitivní rozhodnutí.

Projekt zahrnuje nejen samotné radary, ale také software na vyhodnocování přestupků. Radary se již dříve osvědčily v okolních městech, jako jsou Hodkovice, Hrádek nad Nisou nebo Chrastava. Další radar by měl být nainstalován i na výpadové silnici I/35, kde ho plánuje nainstalovat Ředitelství silnic a dálnic.

Radar má pozitivní dopad také na chování řidičů, což potvrzují statistiky z míst s podobnými zařízeními. Například na Hejnické ulici v Krásné Studánce probíhalo nedávno skryté měření, které ukázalo, že 70 procent řidičů zde jezdilo rychleji, než by mělo. Dnes je situace právě opačná a stejný počet aut dodržuje povolenou rychlost.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!