Poznáte těhotenskou cukrovku a víte, jaké má příznaky?

Poznáte těhotenskou cukrovku a víte, jaké má příznaky?
Těhotenská cukrovka, gestační diabetes mellitus, je dalším typem cukrovky vedle cukrovky 1. a 2. typu. V těhotenství se s ním setkává až 18 % těhotných žen, což není zanedbatelný počet. Navíc ovlivní průběh těhotenství a pro nastávající maminku znamená úpravu životního stylu. Víte, jak těhotenskou cukrovku poznat a jak se projevuje?

Jaké jsou příznaky těhotenské cukrovky?

Jaké jsou příznaky těhotenské cukrovky? Tady se dostáváme k drobnému zádrhelu. Některé ženy mohou pociťovat zvýšenou únavu nebo větší pocit žízně a častější močení. To je ale v těhotenství normální a nepřisuzuje se takovým pocitům moc pozornosti.

Žádné další závažnější příznaky nastávající maminky nepociťují, a tak se může stát, že berou těhotenskou cukrovku na lehkou váhu. To je ale velká chyba. I onemocnění, která se na první pohled moc neprojevují, mohou způsobit velkou paseku…

Co může způsobit těhotenská cukrovka?

Těhotenská cukrovka má vliv na ženu i plod, který nosí. Pokud není léčena, může se zvyšovat riziko komplikací jako je vysoký krevní tlak a infekce, může dojít také k selhání orgánů jako jsou ledviny.

Komplikace pro miminko

Hlavní komplikace ale přináší těhotenská cukrovka miminku. Cukr z krve matky se totiž skrz placentu dostává i do krevního oběhu miminka a to se s ním musí vypořádat. Jak? Začne si vytvářet vlastní inzulín, aby se hladina cukru vyrovnala. Inzulin patří do skupiny růstových hormonů a způsobuje rychlejší růst miminka, což může vést k císařskému řezu.

Rychlejší růst zároveň může způsobit i nevyzrálost orgánů plodu. Po porodu se mohou objevit komplikace s dechem nebo poruchy srdečního rytmu.

Při správné léčbě a dodržování režimu při těhotenské cukrovce se může rychlejšímu růstu a tvorbě inzulínu plodu předejít. Pokud jsou tedy hodnoty cukru v krvi matky stabilizovány díky dietě, bude i dítě prospívat a růst v normě.

Jak odhalit těhotenskou cukrovku, když se neprojevuje příznaky?

Přestože příznaky těhotenské cukrovky nejsou příliš jednoznačné, existují způsoby, jak ji včas zaznamenat. Spolehlivým způsobem, jak odhalit těhotenskou cukrovku, je podstoupit orální glukózový toleranční test. Je to sice trošku nepříjemné, ale není se čeho bát.

Na začátku těhotenství je budoucí mamince odebrána krev a lékař na základě hodnot cukru v krvi, glykémie, určí další postup. Hlavní testovací fáze přichází mezi 24. a 28. týdnem těhotenství.

V tuto chvíli přichází těhotná žena do ambulance, kde jí je odebrána krev nalačno a pozorují se hodnoty cukru v krvi. Pokud je opakovaně hodnota vyšší než 5,1 mmol/l, potvrzuje se diagnóza těhotenské cukrovky a v testu se dále nepokračuje.

Většina žen se ale dostane až k zátěžovému testu sladkým roztokem, který je strašákem pro mnoho žen. Spočívá to v tom, že žena musí vypít extrémně sladký roztok, který nechutná zrovna nejlépe. Pak se znovu odebírá krev - po 60 minutách a potom znovu po dalších 60 minutách.

TIP: Test je tedy náročný i z hlediska času. Doporučujeme proto vzít si s sebou i něco, co vás trošku zabaví - knížku, časopis nebo telefon.


Hodnoty cukru v krvi při těhotenské cukrovce

Důležité jsou pro lékaře během odběrů právě hodnoty glykémie. Těhotenská cukrovka je určena ve chvíli, kdy se v krvi objeví:

  • Nalačno opakovaně naměřená hodnota vyšší než 5,1 mmol/l
  • Po vypití roztoku a uplynutí jedné hodiny hodnota vyšší než 10 mmol/l
  • Po vypití roztoku a uplynutí dvou hodin hodnota vyšší než 8,5 mmol/l

V případě, že je diagnóza těhotenské cukrovky potvrzena, přistupuje se k léčbě. Je nastaven vhodný jídelníček i pravidelný pohyb, což přispívá k normalizování glykémie, cukru v krvi. Většina žen se tak vyhne inzulínovým injekcím.

Léčba těhotenské cukrovky? Stravou a pohybem

Principem léčby je udržovat hladiny cukru v krvi v normě. Pokud se těhotenská cukrovka potvrdí, ženu čeká návštěva diabetologické poradny a určí se režim, který spočívá v dodržování diety a pravidelném pohybu, který je vhodný i pro těhotné ženy.

Strava při těhotenské cukrovce
To nejdůležitější je dodržování jídelníčku. Jak se stravovat při těhotenské cukrovce? Důležitá je pravidelnost, omezení sacharidů a potravin s vyšším glykemickým indexem jako jsou sladkosti, smažená jídla, džusy a nejrůznější polotovary. Jídelníček by měl být bohatý hlavně na bílkoviny, tuky a vlákninu.

Kvalitní zdroj bílkovin

Bílkoviny by měly být při těhotenské cukrovce přijímány v adekvátním množství. Orientačně na 1 kg hmotnosti ženy by měl připadat 1g bílkovin. Důležitá je však kvalita bílkovin. Bílkoviny můžeme nalézt v potravinách jako:

  • Vejce
  • Tvaroh a řecký jogurt
  • Ryby
  • Libové maso
  • Luštěniny

Kvalitní zdroj tuků
Tukům se při těhotenské cukrovce není nutno vyhýbat. Musíte ale umět správně vybrat. Mezi dobré zdroje tuků, které se vyplatí začlenit do jídelníčku patří:

  • Avokádo
  • Máslo, ghee
  • Oleje - kokosový, olivový…
  • Ořechy a semínka

Kvalitní zdroj vlákniny
Vláknina pozitivně působí na náš zdravotní stav a je dobré mít ji dostatek i když těhotenskou cukrovku člověk nemá. Na vlákninu jsou bohaté například následující potraviny:

  • Celozrnné pečivo
  • Celozrnný kuskus
  • Ořechy
  • Ovoce
  • Zelenina

TIP: Nezapomínejte ani na dostatek vitamínů a minerálů. Ty můžete tělu dodat i užíváním různých doplňků stravy jako je bylinná kúra na posílení slinivky, která pomáhat snižovat hladinu cukru v krvi.

Pohyb při těhotenské cukrovce
Pomoct snížit hladinu cukru v krvi může pomoci i pohyb. Zároveň je však jasné, že sportovní možnosti jsou během těhotenství trošku omezeny a musí se k tomu přihlédnout. Vhodnými pohybovými aktivitami v těhotenství je například chůze, plavání, jóga, skákání na míči nebo těhotenská gymnastika.

Jak je to s těhotenskou cukrovkou po porodu?

Po porodu by se měla těhotenská cukrovka z života ženy vytratit. Vztahuje se totiž jen na období těhotenství. Pokud nevymizí, jednalo se o diabetes mellitus, který se rozběhl v těhotenství.

Po odeznění těhotenské cukrovky je konec všem měřením a hlídáním cukru v krvi. Nicméně není od věci, aby osvojené zásady zdravého stravování a pravidelný pohyb zůstaly součástí vašeho života.

Autor článku: Alena Mrvíková, SEO služby a copywriting

Zdroj obrázků:
www.pexels.com/cs-cz/foto/zdravi-leky-strava-housky-6823615/www.pexels.com/cs-cz/foto/zena-matka-tehotenstvi-tehotna-59894/www.pexels.com/cs-cz/foto/chrest-chutny-gril-grilovani-361184/www.pexels.com/cs-cz/foto/zena-sezeni-cviceni-protahovani-7155554/

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!